GUNDAM SEED系列討論區35 - SEED FREEDOM 25 APR見

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
未至於咁誇張。

連邦同自護,開戰第一個月死50億 = 當時地球圈人口的一半。

應該覺得痴線的係:打仗打一個月死全地球圈1半人口 + 玩到大海嘯,點解兩邊都可以簽宗份南極條約後,繼續打多11個月?

無論連邦定自護,佢哋真係冇當“死總人口5成”係一回事,當人命只係統計數字。放喺2024年的現實世界中,簡直不可思議
算啦
以議長為人冇可能唔殺
阿斯蘭要對手有返咁上下同要攞佢命就爆
阿真只要一扯火就爆
基拉自從攞咗自由之後爆seed好似呼吸咁自然,一開波就爆得
https://youtu.be/nbLpyOSK7ZM?si=A-lzodYNph2r3kFN&t=1220
關於點解反命運計劃
班友都講哂原因
到底d白頭黨信徒
有冇睇過原版
聯邦覺得死撚咗咁多人無可能放過佢地
自護覺得殺撚咗咁多人我地繼續殺撚哂佢地

特別係兩邊都對自己戰略優勢好撚自信覺得真係可以收對方皮
其實好撚make sense

蘭度表面喜歡明日香,葡萄隼人
實際上喜歡跟隼人
佢其實都忍咗好耐
嗰下突然間爆seed
阿斯蘭同基拉應該可以自己控制爆seed 真就要情緒牽動
睇到一半,但係嗰個女版阿斯蘭好似無咩戲份
電影沒有出現的地方
從來唔需要平反

https://prezaki.tumblr.com/post/702202093968244736/sword-and-mirror-a-lacus-clyne-analysis
Credit to freedam巴

原討論
GUNDAM SEED系列討論區4
https://lih.kg/ywBADNX

tldr版
大約如下
1. lucas唔係冇性格而係講佢性格會用黎做映照其他人既鏡
vs 芙蕾(同樣係政府高層既女 同人有婚約)
vs meer (同外表)
vs 議長(將力量交俾阿斯蘭時講既說話)
咁啱今日有睇返交ij個段
阿斯蘭都有反問lucas係咪好似議長咁當佢只係一個戰士

2. lucas同基拉既關係
soulmate但同時有罪疚感
基拉只係鍾意睇海但係為左佢地既理想
基拉都係要坐上高達 可能有朝一日會戰死添

3. lucas既特點
佢會等有足夠資訊先下判斷
呢個係優點都係缺點

可能有漏等其他人補充
第一點我覺得係幾值得睇
今次啲人瓜老襯冇流血
我講緊啲平民
印象中蘭好少爆seed
爆就即刻完事
省水省力
相比之下
我寧願睇 以前流血版 (比槍射/炸死)
好過睇呢d 核爆 汽化咁死 覺得仲噁心左
這樣想喺現實世界,絕對唔合理

最後打贏佐仗,但兩邊的人都差唔多死清光,剩番咁少的人口,點維持社會運作?

呢度未計因為各種人才喺戰亂中不斷死亡造成各行各業的技術斷層,失傳。

成個經濟,社會totally collapsed,一個無法管治的社會,俾佢哋是但一邊打贏佐又有乜意思?

只有單純武夫,獨夫,先會有巴打的瘋狂想法
妹仔去到第二度一早已經
其實AA都已經有四年壽命
可以捱到依家算係咁

但係AA TEAM一直都在
種族仇恨係咁
你問下以色列人
佢地應該好想加沙變平地
細個覺得血色情人節嗰幾個兼用爆頭Shot好撚恐怖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞