GUNDAM SEED系列討論區32 - SEED FREEDOM 25 APR見

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
有排追
要製造違和感後面襯托番真飛鳥岩揸命運
手法其實幾高明 開場見到真飛鳥揸正義我想一巴車落導演度
後來就明白點解要咁做
https://youtu.be/1zzikIupNMQ?si=2znUEkzyQWsUJQnq

1秒 Trans AM 反擊,而家睇都覺得好正
只要有佢出場既scene都係呢首歌remix版
咁唔該叫妹仔收皮

能力上佢冇問題
想問下片尾完晒有冇野睇
我啱啱見普通嘅場次,其實都仲有好多位

個個都睇4dx mx4d
Lacus 性格好簡單可以講哂
前期老豆係到
可以專心做偶像唱歌,做返個十幾歲嘅少女
但佢唔係不食人間煙火嘅離地大小姐
一直受良好教育,政治世家嘅訓練
知老豆做緊乜,亦都認同老豆理念
所以後期先可以快速pick up古蘭爾派
佢雖然唔鍾意打打殺殺 ,但知道力量係捍衛信念嘅重要工具
打完第一次大戰,就決定放返手俾班大人
自己同基拉隱居

之後俾議長迫出山
知道唔可以逃避自己姓古蘭爾嘅責任
基拉唔可以逃避超級調整者同奧布親王嘅責任
最後全部孭返哂上身
其實0083幾好咁解釋咗泰坦斯嘅出現
作為0079同Z嘅橋梁非常出色
都諗到機戰劇情嘅話會變成點
就會係魯路修懷疑基拉係咪中咗Gaess

個劇情一定要連Gundum 00 第二季,都係「武力介入」
機戰幾時先出新
用咗一日時間嚟諗吓睇咗啲乜
都係嗰句 fan service層面/ popcorn片嚟講100分滿分,我會俾佢200分
不過覺得劇情上都係差啲 以下劇透:
明白佢想寫到最強新人類都可以被吊打 基拉其實都有血有肉 會後悔/懷疑seed d入面做既嘢
但係夾硬將上集最強新人類寫成accord失敗品好似做多咗
其實佢seed入面經過好多成長 佢個不殺打法就係個時諗出嚟 係seed d將佢over simplify到變返打仗機器 某程度上seed d後期嘅崩壞劇情連累到續集電影都好難接返
另外唔係好解釋到最尾點解Kira突然夠accord打
以前seed被OG四小強輪姦嘅時候都會解釋吓爆seed先夠打
喺沙漠比班狗收皮嗰時會講吓佢識得改OS適應地形
今集反而淨係靠lacus就可以屈晒機
明白編劇有心將lacus既能力寫返高啲 等佢有實際作用 但係downplay得kira係ultimate coordinator呢個維持咗兩季嘅概念得太犀利 而家仲改到話ultimate只係改得最啱 唔等於最勁
其實仲有好多seed嘅能力可以講
大可以話seed入邊仲有更深層次嘅能力
甚至話用盡佢seed嘅能力會會令到seed消失或者用者死亡(好似Naruto Bayron mode咁)幫佢鋪路淡出戰線 (雖然應該會比fans屌死)
總好過而家派膠 某程度上推翻/膠化咗上兩季嘅設定
魯魯們
阿真弟弟 Vs 朱雀
兩頭住家
識玩
都幾難 本身機人番都沒落
其實基拉唔係accord 老母咁講純粹睇唔起基拉
acc同coo 係2個唔同嘅研究方向
基拉係將現有基因挑選到最完美
奧非係加入新基因發展新能力
咁啱啫
呢d位係ok
我係唔鍾意今西吹奏軍國主義同埋綠帽單野
agger 就係呢種感覺
明明之前柒咗
宜家改柒埋啲以前唔柒既嘢
嚟講俾人聽之前冇柒到
但係唔少設定都唔係好啱口味
夾硬改廢基拉
曉反射地圖炮都覺得怪怪地
尋晚係旺角睇 全場知晒啲笑位所以氣氛好好
日本睇個時一笑就會比人睥住
睇完有樣野想問
Impulse點解會開到流星號
DD執咗先再講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞