有無人知做瑜伽原來會招魔鬼?

484 回覆
116 Like 825 Dislike
我覺得撞鬼唔係因為做瑜珈,係因為個人本身迷信,信瑜珈有超自然能力。人迷信就做乜都出事。你當佢拉筋運動,其實風險唔會太大。

信耶穌要係真理中得到自由,而唔係設更多既限制俾人

同信耶穌既人講「唔好做瑜珈」,咁唔該奧運你都唔好睇、唔好入泰國/印度餐廳、旅行你都唔好經過寺廟(真係有教會咁教)。

同唔信既講,更加講黎都嘥氣唔好彩既,拜神都撞到鬼

停止冥想
含撚準備
又話審判個日未到
但又話我出世就有罪

未審先判?
審判日係耶穌再黎果時,冇人知幾時。

帖撒羅尼迦前書5:2
//2 因為你們自己清楚知道,主的日子會像賊那樣在夜裡來到。//

聖經冇話你出世有罪喎。

原罪論,聖經冇直接提過。呢個係將經文斷章取義剪剪貼貼既結果,無視左聖經原本要講既野,其實可以好大問題。雖然好似好方便咁,個個都用得,但係我就覺得咁樣解個原罪論出黎並唔適當。
我係其他地方討論過,有興趣既話搵返條link出黎都ok。
羅馬書3:23說:「因為世人都犯了罪,虧缺了上帝的榮耀。」 又說:「世上沒有不犯罪的人。」 (列王記上8:46)又說:「沒有義人,連一個也沒有。

依家又無話我犯罪
你犯左罪,唔係講你一出世就犯左罪。

睇聖經都要read the context,帶緊咩message。羅馬書呢句野係講,神有恩典救贖世人(羅3:24)

仲要睇對住咩人寫,我諗聖經應該唔係寫俾未識字既嬰孩睇?

列王記果度係所羅門代表以色列人的禱詞,求神既憐憫,你要代入佢既心懷去睇。係佢語句中捉蟲唔係唔得,而係又脫離左個context。
平時你地班牧師成日話我犯罪
依家班牧師又唔認數?
惟 有 基 督 在 我 們 還 作 罪 人 的 時 候 為 我 們 死 , 神 的 愛 就 在 此 向 我 們 顯 明 了 。

羅馬書既
又要我代入作者?
如果你認為自己冇犯罪,咪當班牧師發嗡瘋囉。
牧師既說話其實係講俾班自覺有罪想向神悔改既人聽
要架,中學讀文學都要啦,何況睇聖經?
即係呃尻人?
明明無神就同人講有神?
咁聖經係神既話語定中學文學?
聖經既係神既話語,又係文學,點解要二分?
原來聖經係人作出黎
呢幾節係一般會用黎支持原罪論,冇錯。

簡單黎講,呢幾節基本上講左「有犯罪」,而冇講「有原罪」。

至於你有冇犯罪,唔係由任何人硬加係你身上,而係當你了解聖經描述咩係罪之後(都可以參考下最底條link),自己反省果時先向自己答返既問題。

其實犯罪呢個字,聽落好似係做錯野咁,所以令人難以接受(e.g. 我都冇犯法),但係原本根本唔係想講呢樣,只係因為翻譯算係近所以用左呢個字。
聖經入面,罪係做唔到神既教導(如果係都要將幾個字拼埋黎講),所以首先應該去討論既,反而應該係了解神教導左D咩,想唔想去做,真係明左想做先去講有冇「犯罪」都唔遲。

解聖經的確要細心,使徒保羅係羅馬書引用緊聖經,當時聽既會眾個個星期聽係好熟聖經,知道成段係點,所以引用一句就夠佢地諗起成段。

列王紀上8:46-49
//46 “如果你的子民犯罪干犯了你——因為沒有人不犯罪——你向他們發怒,把他們交給仇敵,仇敵把他們擄到或遠或近的仇敵之地;
47 他們若在被擄之地回心轉意,向你懇求,說‘我們犯罪了,我們犯錯了,我們作惡了’;
48 他們若在仇敵把他們擄去之地,全心全意回轉歸向你,向你賜給他們列祖之地,向你所揀選的這城和我為你的名建造的這殿禱告,
49 求你在你天上的居所垂聽他們的禱告懇求,為他們主持公道,//

呢段係第一聖殿完工獻殿既禱告,講既係「如果你的子民犯罪干犯了你」既情況,佢遇左有呢個情況(「因為沒有人不犯罪」),但係冇話任何人都套用到落呢個情況。例如啱啱出世既BB冇能力犯罪干犯神。
呢度講罪,係好實際摩西五經入面寫果D,唔係人人都犯到。(例如對祭司既要求,唔係祭司既人係冇可能犯到,因為佢地本身就冇相關要求。)

淨返果D下次再講,好夜喇我

簡單黎講,羅馬書3章係比較緊猶太人同外族人,3:9-20講兩邊冇分別都係活係罪惡之下,3:21-31講兩邊冇分別都係因信稱義(即係點先算係神眼中做得啱)。

既然你引用到聖經,我都等你有得參考埋之前既經文討論:

唔信耶蘇就落地獄係咪好痴線
https://lih.kg/BvRHoHX
咁我究竟犯左乜野罪
講唔出,即係你班耶撚講大話做假見證
係人寫架
我咪答左你?

至於你有冇犯罪,唔係由任何人硬加係你身上,而係當你了解聖經描述咩係罪之後(都可以參考下最底條link),自己反省果時先向自己答返既問題。

其實犯罪呢個字,聽落好似係做錯野咁,所以令人難以接受(e.g. 我都冇犯法),但係原本根本唔係想講呢樣,只係因為翻譯算係近所以用左呢個字。
聖經入面,罪係做唔到神既教導(如果係都要將幾個字拼埋黎講),所以首先應該去討論既,反而應該係了解神教導左D咩,想唔想去做,真係明左想做先去講有冇「犯罪」都唔遲。
原來神係人作出黎既
你要指明我犯咩罪
又指唔出就話我做唔到神既教導
我行得正企得正
反而神周圍殺人你就當人神咁拜
我無殺人你話我係罪人
你講得有你既道理架,不如聽日再傾

我冇話你犯罪,我唔認識你個人,更加唔知你做每一樣野既動機,所以我冇資格咁講。

如果要用一句黎總結,神教導人:當對住最好恰既人,要愛佢好似對自己咁。
我真心好想你做到,呢件係好美好既事,咁會係你身邊每一個人既祝福。

利未記19:34
//34 寄居的寄居者和你們一起,你們要看他像你們自己本族人一樣;你要愛他如同自己,因為你們也曾經在埃及地作過寄居者;我是耶和華你們的神。//
你地班耶撚屈尻完我係罪人就話唔識我
你地咪好撚著數
我冇話你係罪人。
咁我當你做到架喇喎:「當對住最好恰既人,要愛佢好似對自己咁。」
好似樓主咁on9先最易招魔鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞