有無人知做瑜伽原來會招魔鬼?

484 回覆
116 Like 825 Dislike
因為太極冇咁受歡迎
少左d野
相信係香港淨係會招惹到班咸濕鬼
你樓上已經一隻
On9
CLS 呢個Po
你喺耶撚嚟嫁?
瑜伽源自印度教?拜鬼?冥想招鬼?手印招鬼?嘩!你聽邊個講㗎?講得出嚟真係好撚 on9 喎!我真係忍唔住要笑出聲喇!

首先,瑜伽係一種古老嘅鍛鍊身體同心靈嘅方法,起源於古印度,但係同印度教冇乜直接關係。瑜伽嘅動作係為咗強身健體,而唔係咩歡迎鬼神嘅動作。

至於冥想,只係一種令自己放鬆同集中精神嘅方法,根本唔會同靈界接觸。你聽嗰條友噏乜春呀?

手印就更加唔會招鬼啦!手印只係一種姿勢,用嚟幫助集中精神同引導能量,根本同鬼神冇半點關係。

你真係好撚易信人,咩鳩人都信!下次聽人講嘢之前,記得要用吓個腦諗吓先啦!唔好成日信埋啲無稽之談,搞到自己咁撚 on9!
youtube fact check
人地係神廟,祭祀咁做
乜人諗乜野
咁都有得講嘅話
做乜都惹鬼啦

隻鬼肯彩你整個手印,做個姿勢,冥想下就走埋嚟
都好唔得閒下
連登老高
對 會招來很多色鬼
你係耶和華見證人?我知呢個教就係反對瑜珈嘅
利申:冇信任何宗教

會招屎忽鬼
本身個人體質敏感
做乜都會奶嘢
yoga fire

咁又真係似嘅
(1)關係係雙向。

人做左神講明唔好做既野,令到神好傷心,而且人同神關係決裂。

咁神愛人,當然就唔想由個關係就咁冇左啦,於是就自己先踏出一步,等人明白神係想修補關係,而當中就包含表明肯原諒人。

約翰一書4:9-10
//9 神差遣他獨一愛子到世上來,好使我們藉著他得生命;神的愛就這樣在我們當中顯明了。
10 不是我們愛神,而是神愛我們,差遣他兒子為我們的罪作了贖罪祭,這就是愛了。//

咁面對神主動修復關係,都可以有好多個反應既:
1. 可以接受,
2. 可以話「其實我真係有錯喎」,
3. 又可以話「咪煩啦」,
4. 可以話「我憎死你」,
5. 可以問侯埋伯母。
無論點揀都好,結果都係同神有返相應既關係。

(2)邪惡係必須要消滅。

特別係對於無辜既受害者,消滅傷害佢地既邪惡,為到受害者申冤,咁先算係有公義。

咁邪惡點樣先會被消滅呢?就有唔同既可能。
1. 最好就梗係防患於未然,神教人行出美善,而人又聽從,咁就最好喇。
2. 但係人未必肯聽,又或者唔覺意做左惡事,咁神就要提醒人、勸導人。
3. 硬係有D人好硬頸,神派人提出問題,佢就解決提出問題既人,咁就要加重力道管教。
4. 而仲有一類人,佢地點都唔悔改,以害人為樂,你比佢揀七十個七次佢都係決心同神唱反調。呢類人堅持黐實邪惡,結果就係連埋邪惡被消滅。(上個回覆就係呢類)

咁當然我地自己應該付上一切代價都唔好做最尾果類啦,冇理由同自己過唔去架嘛。

約書亞記7:11-12
//11 以色列犯了罪,違反了我吩咐他們遵守的約!他們取了定要滅絕之物——他們又偷竊又欺瞞,把定要滅絕之物放在自己的東西之中!
12 以色列人在仇敵面前無法站立,在仇敵面前轉身逃跑,因為他們已經成為定要滅絕之物。除非你們把那定要滅絕之物從你們中間除滅,我就不再與你們同在了!//

(3)寬恕,係向以行動表明悔改(轉回)既人。

路加福音17:3-4
//3 你們要謹慎!如果你的弟兄犯了罪,就告誡他;如果他悔改,就寬恕他。
4 如果他一天七次犯罪對不起你,又七次轉回你那裡,說:‘我悔改了!’你總要寬恕他。”//

呢度討論既寬恕,都係有人得罪自己完想復和,求自己寬恕佢。
神既教導,同埋神自己既做法,都一樣係非常睇重人悔改回轉。

首先,神自己因為人回轉唔再行惡,成日會轉意唔降災。

約珥書2:13
//13 你們要撕裂心腸,而不是撕裂衣裳。要歸向耶和華你們的神,因為他有恩典,有憐憫,不輕易發怒,有豐盛的忠誠之愛,常常轉意不降災禍。//

然後,耶穌教彼得都係同相同既態度,寬恕得罪佢(又悔改)既人七十(個)七次。

馬太福音18:21-22
//21 那時,彼得前來問耶穌:“主啊,如果我的弟兄犯罪對不起我,我要寬恕他多少次?七次夠了吧?”
22 耶穌對他說:“我告訴你,不是七次,而是七十七次!//

耶穌就即刻講左一個故仔向彼得解釋,有興趣就睇埋:

馬太福音18:23-35
//23 因此,天國就好像一位君王,要和他的奴僕結算賬目,
24 剛開始算的時候,有個奴僕欠他一萬擔銀兩,被帶到他面前。
25 那個奴僕沒有錢償還,主人就下令,把他和妻子兒女以及一切所有的都賣掉,用來償還。
26 那奴僕就向他俯伏下拜,說:‘請寬容我吧,我會把一切還給你的。’
27 那奴僕的主人動了憐憫之心,就把他放了,並且免了他的債。
28 那奴僕出來後,就去找一個和他同做奴僕的人,那人欠他一百個銀幣,他就抓住那同伴,扼住他的喉嚨,說:‘把你所欠的都還給我!’
29 那同伴就跪下哀求他,說:‘請寬容我吧,我會還給你的。’
30 他卻不肯
,反而走出去,把那同伴丟進監獄,等他把所欠的債還清。
31 其他奴僕看見所發生的事,非常難過,就去把整件事情的經過向主人解釋清楚。
32 於是主人把那奴僕叫來,對他說:‘惡奴才!我免了你欠我的這一切,只因為你哀求我。
33 難道你不應該也憐憫你的同伴,好像我憐憫你一樣嗎?’
34 於是主人大怒,把他交給獄吏嚴刑拷問,等他把所欠的一切還清。
35 你們每個人如果不從心裡寬恕自己的弟兄,我的天父也要這樣對待你們。”//
人同神關係決裂就要殺人?
依家又唔駛原諒?
你一次過問緊兩方面既問題。

審判邪惡係要彰顯公義,係只有神做既野。
原諒係關係復和既一部分,係人應該做既野,亦都係神願意做既野。

或者好簡單咁講啦,神要殺邪惡,咁人如果黐實邪惡唔放,要同邪惡合體,咁咪殺埋佢囉。

公義必定要得到彰顯,應該死既死先係啱既事。

正如樓上講,原諒係比D求原諒既人,唔係串串貢都老奉原諒佢架喎。

再者,要原諒人既教導,係神比人,因為人睇唔到其他人既動機,無能力審判人,而神係要審判所有人。人應該做既,係盡力同人和好,留返審判既事比神。

羅馬書12:19
//19 親愛的啊,你們不要為自己申冤,寧可讓給主的震怒,因為經上記著,主說:“申冤在我,我必報應。”//

神作為審判者,佢睇重人向佢悔改,但係同時絕對可以揸正黎做。
應該係信則有不信則冇啫
無宗教立場嘅話憑咩批評人地嘅屬靈系統係招魔鬼
佢自己揸正?
信佢個班個個亂倫
幾時有揸正過?
我係話神審判果時絕對可以揸正,而我唔係話神必然已經揸正。審判果日仲未黎。聖經入面果D,係示範。

「信佢個班個個亂倫」唔知你指緊咩人?會唔會係下面呢段?

創世記19:30
//30 羅得因為怕住在瑣珥,就和兩個女兒一起離開瑣珥上了山,住在那裡。他和兩個女兒住在一個山洞裡。
31 長女對妹妹說:“我們的父親老了,這地又沒有男人可以按著世上的禮俗與我們交合。
32 來吧,我們叫父親喝酒,然後和他睡,這樣我們可以藉著父親存留後裔。”
33 當晚,她們叫父親喝酒,然後長女進去和父親睡,她甚麼時候躺下,甚麼時候起來,她父親都不知道。
34 第二天,長女對妹妹說:“嘿,昨夜我和父親睡了,今晚我們再叫父親喝酒,你進去和他睡,這樣我們可以藉著父親存留後裔。”
35 當晚,她們又叫父親喝酒,妹妹就起來,去和父親睡;她甚麼時候躺下,甚麼時候起來,她父親都不知道。
36 這樣,羅得的兩個女兒,都從她們父親懷了孕。
37 長女生了一個兒子,給他起名叫摩押,就是現在摩押人的始祖。
38 妹妹也生了一個兒子,給他起名叫便亞米,就是現在亞捫人的祖先。//
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞