有無人知做瑜伽原來會招魔鬼?

484 回覆
116 Like 825 Dislike
神從來都冇講過主再在發生係二千年之內,咁係你一廂情願。

耶穌用左唔少篇幅,去講果日幾時黎係唔知,冇人知,應該懷住時刻警醒既心,做好準備。冇人估到係幾時。

馬太福音24:36-44
//36 “至於那日子和時刻,沒有人知道,連天上的天使也不知道,子也不知道,惟有父一位知道。

37 因為挪亞的時代怎樣,人子來臨的時候也會是怎樣。
38 洪水之前的那些日子,人們照常吃喝嫁娶,直到挪亞進入方舟那天,
39 他們茫然不知,等到洪水來到,通通沖去;人子來臨的時候也會是這樣。

40 那時,兩個人在田裡,一個被帶走,一個被留下;
41 兩個女人推磨,一個被帶走,一個被留下。

42 因此,你們要保持警醒,因為不知道你們的主哪一天要來。
43 你們要明白:家主如果知道竊賊晚上幾更會來,就會提高警覺,不讓自己的房屋被他挖穿。
44 因此,你們也要隨時準備好,因為在你們想不到的時候,人子就來了。//
呢幾條問題,都反映左帶住希臘思維去睇聖經既情況。聖經係猶太文化入面寫,寫既都係猶太人,應該用猶太思維去理解先會明白得通透。

希臘思維:樣樣定義好,邏輯推論,靜態描寫(X 是 Y),搵晒聖經每一句關事既經文,歸納出聖經所講永恆不變既真理。
猶太思維:以效果為主,動態描寫(X 做 Y,X 有 Z 效果),接受經文之間既張力,歡迎多方面甚至互相矛盾既討論。

(直接抽擊耶撚
https://lih.kg/bHmbqLV
#24 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區)

希臘思維,會想去搵一套唔變(靜態)既理論,用落去嚴謹論證係非常有效。而用落聖經就例如會好似下面咁,一廂情願咁當左有(各)條不成文規定:

1)犯罪,亦都只有犯罪,就一定會被神審判
2)所多瑪全城犯左罪
=> 3)所多瑪全城被審判(經文真係咁講)

咁好自然,去諗下1)係咪符合,放陳同佳落去先。而去諗下2)係咪符合,放所多瑪既BB落去先。

不過唔好意思,聖經作者唔係希臘思維既人,佢地係猶太人,佢地唔係諗呢D野。
聖經最重要係講:神係邊個?(用返動態既描述:神會做咩?)

由所多瑪既事,讀者就能夠知道「神會審判」,而且按住邪惡既程度,全面邪惡先全面審判。其他咩BB犯錯呀,其實見到經文隻字不提,就知道聖經唔係想講果類野,所以問黎反而side track 左經文想表達既意思。

係要放就放返落自己度啦。
究竟神眼中,我自己有幾邪惡?
如果神派兩個天使黎睇下我,話:「我要訓街」(創世記19:2),咁我會點對佢地?好唔好得過羅得?

呢D問題就有用喇,能夠發揮聖經對生命既效果,因為聖經既作用係「教導、指責、使人歸正、培訓人行義」(提摩太後書3:16-17)。
唔好用咁多 terms 去解釋
平時問我犯咩罪點解我一出世係罪人,答唔到
依家我問所多瑪 bb 犯咩罪未出世就要死,又答唔到
問羅德老婆點解擰轉頭就要死,就話擰轉頭唔聽話

三個罪名,全部都係過重
然後話聖經係答唔到
屌,咁即係 9up
乜野聖經唔係咁諗野
伊斯蘭信徒就係用聖經個套咁諗

乜野寫既就猶太人
依家猶太人又拎聖經話迦南地係佢就係佢
然後搶左人塊地
原本迦南人呢?
就比摩西班友趕走哂
神無話兩千年後
但係耶蘇出左世兩千年
咁多不公義既事發生左
竟然一單公義制裁都無
其實可以斷定到
神一係虛構
一係就係企邪惡個邊
神見到個 bb 出世 >>> 屌你老母,佢老母係雞燒死佢
我見到個 bb 出世比人燒 >>> 我會問個 bb 做錯乜

咁叫佢判斷錯都岩過我?
依家有兩個人黎話要係我屋企訓
我唔報警都偷笑啦

你屋企係邊?
我想入黎住下
唔比我住
你係咪會自殺?
我淨係講左應該用咩諗法去睇聖經。
最重要果樣都唔理既話,好難更深入認識。

平時問我犯咩罪點解我一出世係罪人

我從來都冇咁講過,聖經亦都冇咁講過。

所多瑪 bb 犯咩罪未出世就要死

聖經冇講過所多瑪有BB犯罪,聖經冇講有BB 因為犯罪而死,係你一廂情願。

問羅德老婆點解擰轉頭就要死,就話擰轉頭唔聽話

呢度只係其中一個觀察。再者,原文唔係話佢望向後面,而係佢喺羅得後面望,即係已經成個人企左係後面。睇返#325。

聖經教你,唔聽神既說話係會死。留意唔需要神特別針對佢做D咩,而係佢地自取滅亡。
聖經唔係問緊你應唔應該,而係教緊你點樣可以得到生命
聖經冇興趣講既,你就一路問,咁當然係冇聖經既答案,因為聖經唔係想講你諗既野。

伊斯蘭教並唔視聖經為最高權威,雖然有好多野相似,但係本質完全係另一樣野黎。

至於關於猶太人,我係講緊理解聖經需要透過佢地既語言文化。
你講到D地,「原本」就係神架啦,佢中意分比邊個咪分比邊個。

申命記9:3-5
//3 然而今天你要知道,耶和華你的神會親自率領你過河,他是吞噬之火;他自己會在你前面消滅他們,制伏他們;這樣你就可以照耶和華吩咐你的那樣剷除他們,速速消滅他們。
4 耶和華你的神從你面前清除他們以後,你心裡不可說:‘是因為我的義,耶和華才領我進來取得這地作為產業。’其實是因為這些國家的惡,耶和華才從你面前剷除他們。
5 不是因為你的義,也不是因為你心地正直,你才可以進去取得他們的地作為產業,而是因為這些國家的惡,耶和華你的神才從你面前剷除他們,為要履行他對你列祖亞伯拉罕、以撒、雅各的誓言。//
咁係因為你睇唔到耶穌成就左既事,亦都冇親身參與係其中。
都係果句,你一廂情願覺得要有你想像既公義已經發生左。

神係人心入面做野。

耶利米書31:33
//33 “在那些日子以後,我要與以色列家立這樣的約:我要把我的律法放在他們的意念裡,寫在他們心上;我會做他們的神,他們會做我的子民。”耶和華這樣宣告。//
係咪因為你心目中,只要有神,人係唔需要負責任,神老奉要為到人既決定負責?

事實啱啱掉轉。
聖經係教你做負責既人,應該做既就要喜悅去做,唔應該做既就要憎要避開。

申命記8:5-6
//5 因此你心裡該明白,耶和華你的神管教你,就像人管教自己的兒子一樣。
6 所以你要遵守耶和華你的神的誡命,走他的道路,敬畏他。//
冇問題架,咁你咪知道自己唔係愛人如己。

利未記19:33-34
//33 “如果有寄居者在你們那片土地寄居,和你們住在一起,你們不可欺負他。
34 寄居的寄居者和你們一起,你們要看他像你們自己本族人一樣;你要愛他如同自己,因為你們也曾經在埃及地作過寄居者;我是耶和華你們的神。//
愛人如己
不過殺哂所多瑪人bb同羅德老婆
而佢地無犯任何既罪

所以咪話聖經矛盾
多謝你證明
如果你堅持用你既眼光去睇聖經,係到要假設邊個有罪、邊個冇罪既話,我都幫你唔到。
耶穌話,如果你唔改呢個諗法,都係將會一樣咁滅亡。

路加福音13:1-5
//1 就在這時候,在那裡有幾個人把加利利人的事告訴耶穌,就是彼拉多把加利利人的血和他們的祭物攙在一起的事。
2 耶穌回答:“你們認為這些加利利人,比其他加利利人更有罪,才這樣受害嗎?
3 不!我告訴你們,你們如果不悔改,都同樣會滅亡。
4 或者又如從前西羅亞塔樓倒塌,壓死的那十八個人,你們認為他們比所有住在耶路撒冷的居民更有罪責嗎?
5 不!我告訴你們,你們如果不悔改,也都照樣會滅亡。”//
yoga yoga yoga uppercut
我犯左咩要悔改
講左幾日
連我犯咩罪都講唔到一條?

神殺所多瑪 bb 佢咁仆街都唔滅亡?
我點解要滅亡
因為見到陳同佳殺人無後果
仲有神派人落黎照顧佢食好住好
所以神要滅我口

咁羅德老婆既死
係咪因為佢見到神殺所多瑪無辜既人
所以神要滅佢口?

神又話愛人如己?
但你質疑佢無公義就要滅亡
咁同極權國家有咩分別?

無公義,有佢講無人講,你衰乜係佢話事,你唔撐佢就要滅亡,你肯幫神含撚就可以永生
你係都要無視我講既野。

邊個有罪,邊個無罪,唔到你決定。你個身份放錯位,自然就認識唔到神,認識唔到神自然就會自取滅亡。
有罪無罪原來係睇身份唔係睇行為
神原來玩人治
陳同佳殺人有牧師照
所多瑪 bb 字都未識就要做燒豬

其實公義係邊?
你心目中有一套野,要一廂情願套落神度,其實係打稻草人,咁係邏輯繆誤。

對神咩態度,就同神有咩關係。
對神咩態度,就會有相對既言行。
對神咩態度,個人就會有咩結果。

你問咁多你唔知既其他人,不如擔心下你知既自己先?
依家係神無公義
然後屈我有罪
我究竟犯咩罪
無含神條撚?就要滅亡?
神有錯我地都要拜?
呢 d 叫邪教
知你想像出黎果個神冇公義喇
你個神既公義係邊?
約翰福音9:27
//27 他回答:“我已經告訴你們,但是你們不聽;為甚麼現在又想聽呢?你們也想成為他的門徒嗎?”//
耶撚真係好撚霸道,成日貶低其他宗教/傳統/儀式/運動
曾經聽過一個耶撚大嬸話老人家練太極會引邪靈
佢仲聲稱自己聽過神嘅聲音
我心諗佢係咪應該去睇下精神科
有趣,留名!
咁陳同佳既公義係邊度?
所多瑪 bb 既公義又係邊度?
無人見到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞