有無人知做瑜伽原來會招魔鬼?

484 回覆
116 Like 825 Dislike
神唔屬於個宗教制度。
相反,個宗教制度屬於神。成個世界都屬於神。

唔係唔關神事,而係人唔代表神。除非神自己顯現成為人,否則冇人可以代表到神。

罪人最需要既,唔係審判,而係悔改。殺人犯難悔改,神幫殺人犯容易D悔改到,係呢個位就見到神既良善。

詩篇25:8
//8 耶和華既良善又正直,他要指示罪人走正路。//

至於神既公義,由佢既審判就會顯明出黎。佢已經審判過,所以人已經知道佢有權審判,而且佢自己講明左有最後審判呢一日(「耶和華的日子」),所以公義會係果時完全實現。
學術台
呢個post啲耶撚好似中世紀啲奴隸咁忠心

點都搵到啲一睇就想笑既point 黎反駁

追完post 淨係覺得上帝隨心行事

隨便做嘢冇諗過後果

俾人打左邊面,又話要俾埋右邊面人打

冧咗友又話要原諒
呢頭做啲唔岩神心水既野又話要斬又話要殺

又唔見神原諒下人

跟住又話係睇件事出發點/目的

咁人地老婆想回頭睇下屋企又變鳩人

你話上帝可以睇穿人嘅心,又話聖經冇寫到嘅唔可以揣測

咁計法其實上帝想做瓜一條友,殺完之話佢密謀緊殺人放火就吹佢唔脹,啲農奴仲會將佢講嘅嘢寫落本書度

一句說話唔遵從上帝就要死
玩minecraft都會招魔鬼,有片為証
https://youtu.be/mGR4bAlt-Xo?si=GWCrHj9edt1vGqzW
成個世界屬於神
但係神又容許殺人犯無事?

一時又話神審左
一時又話個神未審
依家陳同佳玩左幾年
Happy 呢幾年既不公義幾時會還?
咁對潘太同香港人既公義幾時還?
比人屌完屎眼既小朋友公義幾時還?
你 273 個陣話呢件事過左三日係有公義
依家陳同佳乜事都無
咁公義係邊先?

公義係 0 同 100
只有有同無
遲到已經代表無公義
我係羅德老婆
知道阿神屠城咁勁
我都想擰轉頭睇下
唔明有咩問題

唯一可能就係神唔想比你見到佢亂殺無辜既人
比佢老婆發現左
所以要滅口
羅德件垃圾就應該係比個屎眼神屌開
所以唔出聲
「神示範左審判」,同「每一個人包括我同你已經接受左最後審判」,係兩件事。

主再來果日咪還,仲連埋因為你而受到傷害既人果D不公義(唔知有冇)都要一齊還。
因為時侯(#273例子入面既「三日」)未到,你睇唔到。

「遲到已經代表無公義」,係你一廂情願。

我發覺你一直都企係出面去睇神同睇殺人犯,其實你都係身處神既世界入面。
你覺得你值得神已經點對你,先有公義?
遲到既公義都係公義點會係我一廂情願
陳同佳食好住好,有無公義先?
我覺得神要審判殺人犯,以命償命
但神派左兩個信徒一個叫林鄭,一個姓管
保護殺人犯
咁神既世界有無公義?

三日係未到定唔到?
殺所多瑪人就未審先殺
依家陳同佳屋企無義人
點解唔放火燒死佢?
大細超?
訓教都會比鬼壓 你係咪唔訓
陳同佳促使左幾多人可以移民?
好簡單,神唔係「你覺得咁」。
你睇唔到,唔代表冇,可能只係代表你近視。
神睇到,同左你講有,定埋係邊日,只係人唔知。

陳同佳同所多瑪放埋一齊,又係你一廂情願,將示範審判同最後審判兩樣唔同既野撈埋黎講。

創世記18:20-21
//20 耶和華說:“所多瑪和蛾摩拉呼冤的喊聲實在很大,他們的罪惡實在非常嚴重。
21 我要下去,看看他們所做的是不是完全跟我聽到的呼冤的喊聲一樣;如果不是,我也要知道。”//

你就話神未審先殺,聖經就講到明神係特登落去睇清楚,佢就咁已經知都落去比人睇到佢有睇。
反而你就未睇聖經就當左聖經有/冇講你想佢講既野。呢個態度學唔到野架,留意下啦。
唔怪得睇親都想色
肯定係魔鬼的試探
邊有還到
一樣未做既野
點證明佢存在

同埋點一齊還?
陳同佳開心左咁多年 wo
睇唔到就係無

神睇清楚左 d 乜野?
乜野呼冤聲好大
依家香港呼冤聲唔大?

佢話落去
但係所多瑪人犯左咩罪?
個個人都係同一條罪?
定唔同罪都要一齊燒?
咁公義又去左邊?

佢話有睇
咁屌屎眼神父同陳同佳又無睇?
所多瑪人有大人有小朋友
我想知小朋友同 bb 犯左咩罪要燒死?
我睇過聖經入面無寫
我係講緊future tense,然後你一廂情願覺得要係past tense
全部人既內心深處,神都看在眼內。

撒母耳記上16:6-7
//6 他們來到的時候,撒母耳看見以利押,就想:“在耶和華面前的這位,肯定是他要膏立的王了。”
7 但耶和華對撒母耳說:“別看他的外貌和高大的身材,我不要他,因為耶和華不像人看人,人看外貌,耶和華看內心。”//

要求神即刻或者已經做左野,又係你一廂情願。
如果真係做左野,你會歸功比邊個?會唔會係「我都話應該要咁架啦,神都應該聽我話」?

人心既事,我地只係睇到表面既人,就唔能夠對每樣野做出正確判斷,所以留返比神判斷就得,因為佢睇到,而我地睇唔到。

相反,有好多野係你自己都睇到既,果D就係你自己既行為同埋背後諗既野。呢D你用返同樣既眼光去睇同去質疑,為左行得正企得正諗得正,就做得好喇。
佢眼在眼裏?
咁佢做錯判斷點算?
所多瑪入面既 bb 犯左咩錯?
過左兩千年
你會信一個放左飛機兩年既人會準時返工?
欣賞你去睇過聖經先回應呢個態度,非常之好。

不過都要知道,聖經既原文係希伯來文、少部分亞蘭文、希臘文,翻譯左出黎就唔能夠完全表達原文既意思,所以就咁睇住個譯本就話「聖經一定有咁講/冇咁講/係咁講」其實都算係驕傲既表現。

創世記19:4
//4 他們還沒有躺下,所多瑪城裡的男人就來圍住羅得的房子,從年輕的到年老的,所有都來了。//

睇返呢段,聖經比左一個例子,講所多瑪人做咩。我highlight 左幾個字,講到幾迫面既「全面」:

(1)時間上,客人天黑先被接待,好快要訓,但係所多瑪人作惡更加快。

(2)年紀上,呢個譯文就話年輕到年老,冇錯好通順,但係原文係用左一個範圍可以好大既字נער na'ar ,由BB去到三四十歲都啱用,用落BB既例子係三個月大既摩西BB:

出埃及記2:6
//6 她一打開,就看見那個孩子——一個男孩(נער na'ar)在哭!她就憐憫他,說:“這個是希伯來人的孩子。”//

所以,呢句解做由BB到老人都係完全冇問題。

(3)數目上,講到明係所有人。

(4)地域上,最尾個「全」字原文係「從盡頭」即係冇一個窿窿罅罅有人冇黎。

所以,經文雖然好短,但係已經不斷重複所多瑪城罪惡既全面性。
如果要一廂情願將自己既相反想像套入經文,其實係非常之唔恰當既做法,咁做只會睇到自己想睇既野,睇唔到神想講既野。

至於你問既「有咩罪」,聖經冇講。係都要推論既,咪就係好全面咁做神眼中既惡。一個例子都已經咁,日日係咁做仲得了?
冥想嗰一part
所多瑪人既 bb 一出世犯到咩全面既罪?
所多瑪人咁邪惡
連所多瑪人既罪都寫唔出?
定好似羅德老婆咁衰擰轉頭咁既小事?
你咁諗既話,我唯有抄使徒保羅既諷刺口吻講返句:神判斷錯都啱過你
(驚你唔明,唔係講緊神會判斷錯,係講緊人同神既層次差得太遠。)

哥林多前書1:25
//25 因為神的愚蠢比人更有智慧,神的軟弱比人更有力量。//

聖經其實都冇話所多瑪入面既BB犯左錯,只係比左一個例子。

如果你真係好中意有「解答」既話,可以睇返耶穌講過:

馬太福音19:14
//14 但耶穌說:“讓那些小孩子到我這裡來,不要阻止他們,因為天國正屬於這樣的人。”//

BB咩都冇做過,因為身處受審判既地方所以死左,但係仍然喺神既天國。

不過我就唔係好中意咁答,因為呢類問題對個人既成長完全冇幫助,只係將自己放係審判神既位置。如果你問我既意見,我一定係話呢個思考方向避得就避,因為只係應該敬畏神,佢做野有大把原因我地唔知。不過見你好似kick 住左我先咁答。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞