[26]考緊26?你問我答 (55) 學神傳說

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
我覺得係你坐姿問題,試下counter lean
練定油門同踩後brake , 練得好就好易
前面有架車但行得快算唔算暢通,諗住唔係大直路都係3波行40就算,驚收唔切油同轉唔切波
考試時間/學車好難真係一輛車都冇
元駕/鴨駕唔清楚,幫手補充下
留意返距離仲好
40都ok呀 前面有車就保持返距離就夠(尤其係學車)
你既擔心都合理呀 我個陣比師傅話擔心我揸得太快有啲位置反應唔切做得唔好 寧願有部車係前面頂住我好彩考試個日真係全程有部學仔
車係前面 然後保持返距離就順利過到
禾買zeus
考強制 當日試車時間夠唔夠行1次考試流程/行左右1圈?
我個陣 左圈10次右圈10次 最後一次沖燈,無論有無著都要停車
諗緊洗唔洗上前補個堂先
正常最好梗係考前補一節
練下個手感

不過你要睇番個時段有冇人考試
有人考試用緊個場,你都無得入去練
有冇巴打依家天光道練緊 想搵人交流下
利申:拎左牌兩年 唔敢講指導 想識下人
抽快期九龍及新界係咪隨機畀你如果練開一面又派咗另一面, 到時咪要再練過?
九龍唔係得天光道?
我見一係港島一係九龍及新界
你唔經駕丸,只有兩條路線
大球場(港島)同天光道(九龍)

新界得沙田同元朗,但要經駕丸考
以前 sol 未轉魚波做代理之前好貴
所以我自己係買 zeus
不過學車考車角度我都係認為 zeus 好
因為用快拆扣比較方便同穩陣

聽過有人考路試因為個雙 D 扣冇扣好
所以肥咗開車前準備不足
如果係新觀嘅話係叫你自己拎車喺試場排隊練 好似補鐘嗰陣咁
如果係其他就好似樓上師兄咁講 一齊圍住個試場兜左/右圈
跟住兜夠就逐個逐個排隊衝燈
同問RX125 ELITE125好唔好
外型的骰 代步返工有興趣
返工路途幾遠?要唔要上高速?
上哂3堂強制 失敗感好大 同棍波1,2牌果陣完全唔同
到E家1波都係唔識定油轉灣 反而2波果陣唔比油 由佢11-12公里咁行 成個人同車都轉得好順 1波轉灣果陣好驚跌之後就跌又比多左油 跟住就唔知飛左去邊
我諗10分鐘左右 當然唔洗上高速啦
朝頭早6點幾應該都無乜車
晏晝走至多小心D
落brake阿
放心比油 快左就踩brake去控速度
架院個灣咁細你唔落brake好難控
停完第一次格仔之後,
起好步鬆哂左手之後就扭大啲油立即上2波,
正路夠時間拖少少尾Brake就入灣,注意線位
轉完出直路就扭油上3波,差唔多尾就落2波轉埋個灣
咁就唔洗擔心1波轉灣油門控制太敏感嘅問題
練大油少少起步即上二波 (依家講就易,當年都練左好幾堂,老強無油門控制不當,除非你扭到盡..... )
力學問題反而你去到某一個速度入彎係會仲易
定油坐啱右手腕唔好比咁多力同郁,用右腳踩少少後BRAKE入彎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞