[26]考緊26?你問我答 (55) 學神傳說

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
街師傅, 跟我(學X天X/XXX使)學is better
揸多幾堂就識最多都係補多幾堂,千幾蚊內搞得掂既事黎
新觀地方細係咁 冇辦法 但地方細嘅好處就係
每一堂對比沙駕元駕都會比較少人 師生比例會好啲
我自己係覺得新觀啲呀 sir 比較照顧到唔同人嘅學習差異的

利申沙駕同新觀嘅強制堂我都上過一次
環境係新觀簡陋啲,但學嘢計的話係新觀照顧到多啲
轉彎可以踩尾brake控一控車速,會無咁易ballout,同埋多少少傾側咁轉彎
揸多三四堂實得,心要定摸熟下佢會好好多
講真係無咩投訴,阿SIR有問都答
有時我係側邊等佢地都會答下嘢

場我無比較過,只係覺得新仔有時個彎都幾急 XDD 出到街其實條路係闊好多
唔明點樣叫傾則個人個轉灣 一轉果陣就好似會跌咁 之後諗住比油直番架車 2波又一野標前 用埋頭break 結果就真係跌
首先要唔好驚肯比多少少油 (起碼去到2波有15咪左右)
入彎踩少少後BRAKE拖一拖
望到考官個巴士箱就可以鬆右手扭

依家好似好易,當日我都練左兩個練習堂先真係FEEL到
我自己補左幾堂,一早去練,不停去諗係邊係邊點轉點轉,摸下摸下會好好多
同... 唔好望地下 (呢個初學會犯的錯同埋新觀駕個位有少少窄你會好自然望住個雪糕筒... 但盡量同自己講唔好望,要望遠,條路好闊夠晒位的咁)
要有速度先可以傾側個人轉彎
如果你超級龜速轉彎嘅話,傾側梗係會跌車
半個屎忽突出去張櫈
新觀呀 sir 係真係幾好人,就算係自練強制
如果喺側邊見你死火呀起唔到步都會埋嚟提下你
沙駕嘅話… 個場大到根本你冇乜機會見到啲呀 sir

個彎就到到都一樣架啦,差在新觀個場細啲
你轉彎嗰陣心理壓力會大啲咁囉
真係唔好望欄杆,望住自己要去嘅位就會做到
練下隻右手點樣 hold 住佢同一個位置唔好前後喐
轉彎前要畀定 轉完個彎先好比油
轉轉下彎喐個油門就會 chok,你一驚炒又會縮油
一縮油又會更加 chok

所以唯一方法係練好隻右手 然後用尾 brake 控制唔好太快
你有少少速度 肯用個人壓落去架車就會瞓到

記唔記得理論堂嗰啲咩內傾側外傾側
紅雨都要上
幾$$?
教仔老強: 2,100 / 新觀老強: 2,220
pass老強先上路試, 導師ard 700/2 hr (你上嗰陣再問), 自行租車練習 1,500/10 hr (你上嗰陣再問), 每次要上2hr

睇下你想上幾多堂
元駕可唔可以walkin 租車練八字,我見app冇得即日book。有冇巴打試過?
岩岩做完功課
考26先考強制試<— 係咪都係報駕院好d?
因為考試路線都係要係駕院考
同埋佢會好多唔等洗既堂要上 係咪都要必上?
係咪都要預1萬$考車
同埋易唔易肥
老強得ABC三堂, 要上哂
正常唔需要一萬咁多, 除非你瘋狂租車練習
強制試一定要喺教仔/新觀上+考
老強喺學園指定地方練,冇路線,路試先有
路試可以跟教仔/街師傅

教仔啲theory lesson 係冇乜用,同你睇YouTube 差唔多

筆直就豐儉由人,10k 都 ok

Passing rate 及其他資訊睇post 頭
教仔姐係咩google唔到
教仔學院香港駕駛學院
路試passing rate 44%,好似係
老強一定係新觀駕/駕院上
你上完再決定一條龍定係出面都得
排左老強先就可以

考26唔駛一皮,除非你好似本PO的傳說不停中落雨不停要補堂學牌都過埋期咁
唔該哂咁多位巴
租車學牌上堂練車 加埋都一皮wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞