[26]考緊26?你問我答 (55) 學神傳說

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
邊間咁快?元駕?
新觀
見到miss自己走咗出嚟教車
我上過佢一次 幾有印象
想知可唔可以準備停車拉極力子嘅時候先入一波然後直接落腳?
可以,但盡量急停先用
黎緊考元朗,想問吓條路暢通平均應該渣幾快,3X夠唔夠做
唔好過50就OK
路試報駕院要成7k5-8k咁貴,練車時間又少,性價比好低,但地點近同有私家場考8字

報街師傅會遠少少,天光道好似易肥啲,但好似抵啲

點揀
合格率差唔多架咋
比我我會揀近屋企
利申考天光道
Q: 電單車passing rate幾多? 駕院同非駕院相差幾多?
請詳閱運輸署年報第三章:車輛和駕駛人士的登記和發牌->20xx年駕駛考試結果, 已羅列甲部(筆試), 乙部(強制試)同丙部(路試) passing rate, 路試亦有分開包括駕院同非駕院passing rate
https://www.td.gov.hk/tc/publications_and_press_releases/publications/free_publications/annual_transport_digest/index.html
純路試的話我覺得慳返D錢買返十零廿堂去操好過
天光道咁計
你操佢二十堂(一日兩堂兩個鐘) 玩足10日
咩都熟啦
租車咁多日有折掛? 200蚊一堂都係4000蚊
約兩堂導師第一堂教下考之前執下D動作差唔多
我最後決定咗跟街師傅
唔跟觀駕路試
中間既差價夠我練好多堂
另外想問下學院啲車幾重?
係咪愈重愈難打8字?
好似都係豪爵150cc 算最輕果D黎
打8字係重點係你要摸熟邊個位引擎會唔夠力死火
差唔多去到死火位你要有意識去比抽拉返起架車
車快左就落尾BRAKE去拖返慢

總之個要缺就係太快就落尾BRAKE
似要死火就比油
記住個引擎似死火果陣你可以比多D抽快左可以踩大力D
唔洗同佢慳皮
多唔多人報駕院持續進修基金個課程 比起街師傅會貴好多?
本身駕院非cef course已經貴過街師傅
cef course再貴過非cef course
學院用df150
重量係其一, 但係車嘅重心更重要
好多街師傅用gn125因為車嘅重心低, 所以比起df150更易打
https://www.haojue.com/product/parameters.html?id=27
學神用Full face or open face?
佢一講完,我就捉到個竅門
怕熱用open
怕死怕毀容用full
我打嗰架180kg 成日覺得個圈好大
無論駕院定出面師傅都同我講要至少40 如果真係暢通而且無死車係隔離既話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞