[26]考緊26?你問我答 (55) 學神傳說

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
唔識點揀,假設一定要同駕院學路試班
新觀駕好定港島駕院好,兩邊都有8字練習場
雖然我見啲人話掃桿埔個8 字易打啲但路試條路好複雜

其中觀塘就最近我,但喺新觀駕練路試同考天光道係咪真係咁衰
敬德街係
所以師傅通常帶你講去常樂或富運練
到自練時先睇住其他CHING入去打時快打幾個 (又或者跟人地有師傅帶的係出面睇水你就快手)
我個時係練好左其他地方打到,係入去當MOCK咁試打幾個快手快腳感受下條路就OK

唔好係入面練,同千祈唔好平日下晝係個度出現練
直接報街天光道啦
慳番啲錢練車好過

港島駕丸係鴨脷洲,唔係考大球場

近觀塘無用
路試都係土瓜灣攞車揸上天光道
新觀駕路試都係叫你去天光道集合
佢地個電單車部係高山道同靠背壟道
https://nktds.com.hk/contactus.php

唔會係觀塘上路試

所以無咩分別
新觀本身入面有個8字場不過哂氣直接去天光道個邊練仲好
如果好似沙駕咁你練同考都係同一個場就話姐
報新觀路試就一定係天光道考(好似係), 8字練得好應該好易pass
因為條路試我個人就覺得幾易又短(雖然我都係肥左)
港島個邊唔熟, 都係聽人講8字個位容易D同快D考到(?)
我睇魚波條女都可以一take pass
其實鴨駕都冇你想象中咁易, 因為鴨駕嗰邊都多死車, 揈頭揈到傻
天光道嘅突發嘢多數都係啲𡃁仔衝出馬路嗰啲, 但係我學咁耐都未試過
8字依家嘢呢你知個方法就識打, 你唔識嘅話你練幾多次都冇用
大球場係絕對唔建議, 因為條路都真係幾難下, 同油塘有得揮
yes
想問下巴打新觀路試通常係邊度練
咪天光道
巴打通常鬼鼠時間練?多唔多人練8字
敬德街多數每逢搭3+搭9 or 搭半+搭正會有差佬入去
我嗰陣會再加減5分鐘, 即係5-10分, 20-25分, 35-40分, 50-55分入去練
同埋你見到有人俾人捉咗之後走咗就多數唔會再捉, 可以安心練

我之前每2-3次練習都會入去一次
你係成日都要好大雨先至會揸車嘅人?
根據年報,路試嘅合格率係44%
Book 左練車 落雨落到咁 係會點計數?
打去問
如果地濕可以唔練
佢都唔想你練改期
新觀 a1個d無得即日取消
我以為防水係基本條件
大大力踢上去,踢到頂腳
架車唔係你,唔洗錫住
大力出奇蹟
牛肺車可能可以直上3波都未定
下堂試下先 好多時行緊車轉波腳面take一下 以為轉左2波 點知係去左N
一定要大力
特別係踩落1波
踩死蟻咁,仲要踩多兩下
confirm到底
落雨都有得練?
咁癲?
考試就無得考姐
練車唔係黑雨同8號波都有得練架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞