準備移民 同另一半分開

344 回覆
1582 Like 76 Dislike
會鎖港同台海核戰
點解決性慾
移民不嬲都要有犧牲,give and take
的確計cost留低一定洗少錢過走
但下下計到盡嘅話其實咩都唔洗做
兩年前隻身離開香港,嚟到呢邊識到啲香港人,然後搵到依家另一半,有共同理念同目標,相處好融洽,最近計劃緊結婚。
話唔定你移民後先遇到真正嘅另一半,有自己理想就去衝,過路人唔值得留戀。
唔係話計到盡,但我覺得至少都要預一年生活嘅錢,萬一暫時搵唔到工都仲可以生存到,如果一年一年生活費都冇就過去真係好危險,呢度都講緊至少20萬,唔係人人都有咁多錢,識好多人戶口連10萬都冇
你啲fd咁窮唔好拎黎講啦
一齊移民先大鑊
兩個困獸鬥 移民仲要突然同居
小事即刻放大晒
挽佢老母
呢啲柒頭去邊度都係黑色
個人負去到邊度都負
咁撚戇鳩都冇穿冇爛仲怕乜
係政見唔同定係佢純粹冇諗過走?
打飛機

一定叫唔起雞
香港對上幾十年太繁榮,有乜需要走去第2到生活
三個字:一定散
頭一句合理
但呢件事唔使證明邊個啱邊個錯
無話啱定錯,你勉強留低會唔開心,佢夾硬過去會埋怨,到時一樣會分手,加油呀,移民唔簡單,祝你順利同埋開開心心咁生活
咁我對嗰啲人深表同情,亦都唔會建議佢地係呢一刻移民
但我見更多嘅係缺乏探險精神,由一開始就無諗過/非常抗拒長期離開自己嘅出生地
廿幾三十年前 上一代果陣 就真的
果陣globalization都未開始
個個國家仲係local玩晒大晒
(even老美 澳洲 移民國家都係)

但今時今日 Asian隨時多過local
同埋佢地local新一代 已經多左移民一齊讀書做野
再加埋左膠橫行 一出racism Career都隨時gg
英航連2個tiktok笑chinese 的FA都即炒
你都睇到 無乜人會再咁on9兜口兜面歧視
除非你搬到去美洲中部果d laid back area ge姐
人大左就發現邊到生活其實都係咁
身邊有咩人同你一齊先係最重要
如果伴侶係夾,有默契,又好愛
可以諗到談婚論嫁嘅階段
我唔會選擇放手去為左自己而移民
唔係話移民會搵唔到下一個
但更多情況搵唔返一個自己真係好愛嘅人
我眼見身邊分左手再係外國識另一半嘅人
感覺更似係搵飯腳,旨在人在異地有照應解悶
多過真係愛對方而一齊
當然一定都有好多搵到真愛
但老實移得民好多都係一對對去
本身香港人個圈子又細,單身更少
搵真愛都唔容易
不過樓主似對條女唔算好愛
都係傷心返一頭半個月就會好興奮諗外國嘅美好
希望你唔係假膠 過來人想分享少少,想知樓主你幾歲,希望你移民前考慮清楚
1) 移民既逼切性
唔知你同另一半有冇夾過 佢係唔想移民定呢刻唔想移 如果係前者係因為學歷唔夠?技術唔夠?唔想跳出舒適圈?定要照顧家人? 如果你無了解過一刀切直接分開似乎會有啲唔公道 ; 如果係後者,其實你自己有冇諗清楚點解係呢刻移民 而唔係遲多幾年等埋佢一齊走?真係有咁急係呢刻走?個地點係自己響往既? 真係想一世係個邊過?
2) 錢
無錢移民慘過食屎, 身邊真係有朋友去到加拿大真係日日都訴苦,用空氣好 夠清靜換黎無工開無朋友無野做,返華資公司同香港返工無分別。 搭車真係好撚貴同租樓真係好難搵正常盤
3) 治安
其實香港治安真係好好,我知大家都係怕左做政治犯,但唔計呢樣既香港白卡人算少,好似加拿大Downtown係真係好撚多白卡,係會無啦啦追住你黎屌如果樓主你真絲平時又細膽既要好好考慮

絕對支持同理解移民諗法,但唔支持太無計劃既移民,希望你真係有考慮清楚
利申:High Dip仔零技術 去過加拿大探移民fd & 差唔多背景下說服到女朋友留港再等機會移民,呢刻真係無能力係外國生存
反駁隊早晨
支那妹先食呢一套
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞