準備移民 同另一半分開

344 回覆
1582 Like 76 Dislike
你要假定你嘅另一半support到先得
一樣,重有幾個月就飛
大半年前知佢唔想走,無謂拖住佢時間
Long d比盡都係大學exchange 一個sem
再長一定散
根本維繫唔到
佢呢啲係香港先搵到錢咋 停留係口腔期
去到出面就臭四黎
fb移民group有呢啲case
係香港做埋管理層 但經驗係外國係冇咩幫助
見過一個又係管理層然後英文唔好

樓主趁後生就去啦 一定有得發展
感情呢啲當重新黎過 反正你去外國都係新生活
最好住朋友附近, 多啲聚會, 易過好多
其實移民無想像中咁美好
不過外國個環境至少對自己心理健康啲
唔好睇咁多新聞,有啲新聞有立場
咪係,如果真係鍾意嘅話,移民唔會係首要考慮,一定係諗條女先
都係,如果唔係好似去到周庭呢啲俾人拉嘅地步,都未有咁急移民嘅需要
自由係咪真係咁重要?同埋你講嘅自由係咩自由?言論自由?如果係言論自由嘅話,其實我覺得唔係咁重要,你唔講咪得囉,同埋我真係唔覺依家你喺條街講幾句就會拉你
移民咗去邊?女朋友係咩國籍?
亞洲人娶撚到高級白人咩
你 loong 9
我明白。
但係有時真係好難避.....我又未去到要完全唔睇social media。但係連登我真係少左用。

我搭車就睇書,但係地鐵d廣播大聲到......
我又唔想為左咁樣去等巴士....要行好遠
補充

我老婆成日叫我去無視d新聞(因為都嘈過)。
但係真係唔係想象中咁容易,我反而覺得佢好勁(真心),真係可以搭地鐵聽到d濕尻野完全冇反應
條路係自己揀㗎,你想要咩提示?
你想問有冇圍爐grp可以join?
唔係想潑冷水
但弱智真係未準備好上網
就算唔計政治因素,一個人走去其他地方生活本身就係一件好正常嘅事
但係身處係「國際大都會」嘅香港人反而無呢方面嘅意識
人地上網search
點撚知啫
因為畀弱智洗左腦
要做心理白人
扮唔係香港人
另外就係要拒絕結社
方便香港人呢個種族從此消失
因為呢啲全部都要錢移民樣樣嘢都係錢,冇返咁上下錢都唔夠膽去
之前先有人話被外國人歧視
呢啲真係講緣份. 尤其如果另一伴唔係專業人士但又做到管理層, 移民一定搵唔返個份人工, 個種不安一定大過香港墮落. 真係勉強唔到.

反而喺香港打份牛工個班就可以話走就走.
無分對錯,留可能係為左香港,分開都可能係好事
有得你選擇咩? 人地點解唔請番白人 或者請黑人去拎光環要請你中國人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞