準備移民 同另一半分開

344 回覆
1582 Like 76 Dislike
真係要有共識,萬一唔慣/生活唔掂要一齊返黎,在異地先分開仲痛苦

成個post都係留港撚滲d滲d咁唱衰移民

我身邊啲fd全部移得耐既話,都係因為情侶/夫妻之間既互相鼓勵

有邊個唔係死頂緊

樓主肯定又係on99幻想緊連登仔所講既美滿
其實窮撚一個移民真係好爽
https://lih.kg/3500096

我就係比呢條冚家剷水左想知佢幾時死

恭喜你一齊仆街
平常心應對啦
移唔移民都好,因為有唔同嘅人生計劃而分手好正常
為左黃藍呢d弱智野走 你另一伴同你分開都岩 咁傻閪
要移民就好心轉去reddit問啦
真係唔明一班走左都仲留戀係香港論壇做乜
去到果邊好快揾過件
要人哋認同自己當初做移民嘅決定做得啱
睇埋內文先覆啦
去英國定加拿大?
你個個鬼佬都正咩
屌樓主移民唔為另一半考慮
你唔屌佢另一半唔為樓主考慮一齊移民
有冇種唔知為咩既感覺
唯有往好嗰方面諗,自己一個移民自由度大啲

想決定啲咩,跟隨自己心意就得,唔洗同另一半傾

有啲情侶兩個一齊移,最後都係分開收場

樓主take care
身邊都識人係隻身移民
講真我真係好佩服
我移民冇晒朋友都覺得個種孤獨感真係幾難頂
同埋無左以前個種吹水當休息既同事關係
當然外國生活有好多正野香港係體驗唔到
不過人就係得一想二
想要晒兩邊既好
雖然我話孤獨感難頂
但我完全唔認同分左手冇另一半support就唔移民
乜移民係為左同另一半去外國感受生活咩
不過樓主過到去一定要主動識朋友
千祈唔好諗住要盡快settle down就毒摺
開頭你多野攪唔會覺悶
但一settle落黎就會靜到一潭死水咁
依家邊個要作出重大改變

你傻閪?
我估話覺得移民難適應嘅其中一個原因,係以往嘅香港生活太好。好似習慣喺人類家居生活嘅動物,要佢去野外生活,或者變成棄貓棄狗流浪街頭,生活總會有啲困難,未必可以適應。

不過,可能我悲觀,我估計香港嚟緊十年嘅變化,無論政治上、經濟上,同樣會令喺舊香港(19年前、14年前,以至97前)成長生活嘅人,覺得佢變得好差。留喺香港比較易適應嘅原因係,變化慢慢嚟,加上身邊一大班香港人(加埋新香港人)陪你一齊圍爐,再加上港共支共日夜宣傳洗腦…

真正喺舊香港生活過嘅,咪一樣覺得新香港難適應,生活變得困難,甚至原本嘅career path 消失咗…

路係人行出嚟嘅,希望樓主最後會慶幸今日自己嘅決定。老土啲講,舊嘅唔去,新嘅唔嚟… 不嬲感情台都係:感建分㗎啦。

共勉!過好以後每日嘅生活更有意義!
一切順著自己心意走都值得的
對自己好啲 去到難捱都要記住自己當初點解選擇移民
有咩事咪上黎呻吓 同 搵朋友呻吓
欣賞你

我好想移,但係我太太死都唔肯。但係我又唔想離。
唉......依家睇親d新聞都好depress
笑死 有咩咁心痛 為左移民同條女分手 咁你都唔係好愛條女姐咁咪當過客
收咗錢講嘢係咁架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞