準備移民 同另一半分開

344 回覆
1582 Like 76 Dislike
on9頂唔順最多咪返嚟,你講個情況係最差,好個一面唔講?話唔定樓主順順利利搵到工升到職呢,就算差極都叫做出過去兜過圈見識下
唔好晒氣同廢的講
佢地用緊自己條件放落去移民度
覺得唔會搵到工 又放唔低身段
(雖然唔知佢係香港撈乜咁把炮
但佢一定覺得自己出左去就如同廢人)

意志唔一樣 已經唔同standing ground去睇件事
完全無參考價值

btw, 有決心走的 even加拿大呢刻無咁好
捱過左 點都會好過留低係井底 一路沉果度
再見也是朋友
見到好多巴絲打都話無另一半會好快收皮回流,但其實我唔覺得唔係咁樣,自己一個先最爽皮,自由自在,可能一開始你會覺得孤獨同寂寞想搵人分享下自己嘅所見所聞,但好快你會識到新朋友新圈子,到時你就會知道自己絕對無做錯哩個決定。

利申 已經離開左香港 同 幾年working holiday 經驗

加油!
唔想有第3者,盡量唔好渣靚車返工

鬼妹衝住黎溝你
好過去到先散
加油
比香港撈得好十個都唔知有冇一兩個
係香港好好地有得吃喝玩樂成日去旅遊
做乜要去外國受苦
所謂"出過去兜過圈見識下"都係放棄career path換返黎, 值唔值就見仁見智啦
呀 …仲有 唔好信人講果D 咩難搵工 生活唔到 果D乜乜柒柒 ,唔係事實黎! 大把工比你簡 差在你係唔係要做番本行或者唔荀都唔做 !肯做嘅話分分鐘搵得多過香港D 濕鳩工。
坦白講好多人都高估自己意志, 唔洗一年冇野做, 半年冇野做大把人都沉晒啦
我只係講有機會出現既情況, 唔好因為一時之勇就走左去, 最後浪費自己時間金錢青春
講到搵就有咁

祝順利啦
如果注定係你嘅一生伴侶就算分開咗,將來都會喺返埋一齊。
即刻去識返個想揾人帶佢走既女啦
再唔係就去到識外國人
早期可能會比較辛苦無人分享
可能要搵番d 志同道合既朋友/都係移左民既朋友
無移果d 一般都唔會理解到
大把人一支公走啦
點解唔可以群返香港人
個個都要走㗎咩睇吓幾多移民撚放負先啦
群返華人/香港人有咩問題?
外國係多元文化社會,咩顏色嘅人都有。
但係人哋每個種族都有自己嘅圈子support 自己鄉里。

當然,同時亦都要認識多啲唔同種族嘅人擴闊世界觀。
分得好呀

咁堅定要移民,但唔為另一半考慮,真係分得好
香港人去到外國就係唔夠團結
自由囉☕️
噏乜
由得班跟風撚啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞