準備移民 同另一半分開

344 回覆
1582 Like 76 Dislike
欣賞你咁樂觀諗得咁簡單
識人都係因為女方唔想移, 鍾意同原生家庭一齊

所以最後分手, 背後反映價值觀唔同

女方對藍黃店完全無觀念, 平時會睇tvb, 淨係知警察係衰人, 覺得香港而家都唔係好差, 教育都未洗腦

男方分左之後反而搵到個更好
為左移民而分手好撚無謂同on9

除非你叫黃之鋒或者周庭 根本無人有咁既迫切性唔走唔得

當然如果本身感情唔深就另計
萬一心靈脆弱少少,喺嗰面分分鐘有埋depression,到時真係喊到嚟唔切
你廢姐
好多國家都大把人隻身去異地
佢本身有積蓄就應該唔會既

但唔係專業人士既話洗幾年大餅就會好快無癮
所以都唔少人回流
又一件俾連登水咗
你條友仔好似連樓主做開邊行都未知,就斷定人唔會搵到工咁

睇開大公定文匯
洗晒啲錢咪返香港囉
Same same 捱左幾年爬返上黎 只係係外地要搵到另一半唔易😢😢
你咪好彩有大量中國人係到保住你 唔係日日比人Ching Chong 到你想返香港
有冇睇人講乜
考慮吓考個車牌
跟住再同班HR解釋點解有幾年空白期就好笑
一個人移民其實都幾難,準備咗幾多錢過去?建議預多少少錢,萬一有咩事都冇咁徬徨
好多人抗爭上腦
其實一齊去都可以散
勉強無幸福
香港career path 真係難有曙光
人工 機遇 已經唔同往日
仲要你build up完 出唔到去 無visa 一樣係gg
唔多公司會expat package sponsor埋你走
even internal都係
prioritize當地有working right的先

外資走下一間 走下又一間 留低無幾多比你揀跳槽
仲要生意一唔下行 唔cut人都已經偷笑
現有經濟&就業生活模式 香港捱唔到好多年
到時就唔係有假就出到去玩咁 隨時係北上

btw, 移民就好睇 個人技能 同 適應力
無技能 tolerance大 會生存到
有技能 摸熟個mode唔洗點tolerate 生活都可以好好
depends on國家 同 人 啦
唔洗一野就打沉人的
人地借機飛走件窮閪,取件金髮藍眼有前有後又同你講咩
你閱讀障礙問題都好嚴重
樓主寫到明"我哋兩個最後共識決定分開"
你仲 long 乜撚 D
去外國識返個鬼佬囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞