準備移民 同另一半分開

344 回覆
1582 Like 76 Dislike
可能人地本行係藍領呢
支持,lm
多謝大家的回覆 我都一一睇曬
我儲咗咁耐氣 慢慢覆大家

1/ 感情方面
我哋決定分手,兩個都難過,但無疑兩個人的條件、工作範疇、性格、價值觀、家庭背景都唔一致,要為大家做的付出都好龐大,特別係一個風險咁大的決定。

一個人能力有限,感情可以覆蓋的確有限,愛亦因而有限。無分對錯。

2/ 移民決定
我個人的背景同價值觀考慮,移民或留低的原因或當中拉扯可以話係5:5比,並無絕對原因走或留。

走:因為我悲觀、外地對自身工作相對有利發展、屋企負擔少、有條件同能力可以把握而家移民的機會、個人理想

留:另一半、呢到係我最熟悉最安穩的地方、未知的外國生活方式,要再建立同適應、國際形勢不穩

簡單講就係移民一定風險較高同充滿未知,走一定要大的決心,幸運係自己的工作範疇在外國係發展得更好。選擇留在香港就大家都基本預想到:結婚、各方面穩定發展、照顧父母、糾結生唔生小朋友、供樓、在我最熟悉最attached的地區街角繼續生活。

移民呢個決定我諗咗好耐,同另一半/屋企人/朋友商量過,幸運我仲可以自己做決定

走同留係好似好二元對立,但現實係好立體,未來就係未知。我只能夠就係考慮曬現有的條件,在認知內的預計而做決定。

呢個決定,對或是錯我覺得無客觀標準,甚至我唔覺得係套用在做呢個決定。未來的我唯一可以做的就係尊重同承受買咗機票、執緊屋2024當刻的自己。

做人就是咁撚難
你個個fd都成億身家去移民?
大家對末來無共識嘅,早啲散無謂再去糾纏落去晒大家時間,一開波啱啱分開時間難過啲,當你跳出舒適圈你有新嘅圈子就好啲 加油
好過走左先嚟分手
男人志在四方

睇你本身係咪做開有牌或專業技能嘅工作

到時攞咗Passport返嚟都仲得

到時又有技能嘅閱曆,做男人贏晒啦
On撚9,上一輩濕鳩思想,唔撚啱都要夾硬一齊,到時候唔係你對住佢,係樓主對住佢,鬧交唔開心又唔係你受
點解你唔諗下就算同佢一齊去到都未必開心,同自己價值觀唔一樣嘅人一齊面對困難,有時仲差過自己一個人面對
你死撚左去算啦
離婚啦咁既女人留黎有咩用?
有成億先叫唔窮?
我又倒返轉諗
如果另一半係要你 take care 好多嘅
有個豬隊友隨時大大增加自己一個移民嘅壓力..
駁嘴隊邊度填 application form?
想入職
佢地有共識分開係一件事
樓主開post 原意好明顯係想睇下有無人有類似經驗可以分享
好明顯係唔捨得呢段感情 心底入面都係唔想分手
你條撚樣就仲叫人再早d分手
咁撚樣都仲唔屌柒你?
純粹為左證明移民呢個決定係岩
講埋d乜撚野唔好阻住自己 呢d咁仆街既野
如果咁樣對另一半都係無問題既咁你都幾好野
除非你就退休 如果你得2-30歲移民好難受
你識讀心術?乜撚嘢樓主原意
人哋都話共識分開
而家我要扭轉人哋共識決定叫人共識唔撚好分手?
我咪分享緊類似經驗囉
繼續用下你個腦啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞