準備移民 同另一半分開

344 回覆
1582 Like 76 Dislike
醒既有能力既
賺夠賺盡玩殘香港先走
冇能力岩岩fg 既,過去拎左pr 入埋籍再返香港扮海龜呃埋尾水飯食
其實你諗下就知
大家都識講香港中層after tax人工高,日本,英法紐加,甚至德澳都未必追得上,得美國瑞士盧森堡果d有得同你打大家,大家生活左咁耐都當左理所當然
但有無諗過,憑咩?憑你叻過人勤力過人?係憑英國佬要你做一個左右逢源中西通吃既金融中心,呢句野最重要既就係左右逢源中西通吃
只要你all in其中一面,個價值就唔係度,老本睇你有幾耐食。
無人有錯,只係大家人生重要既野有衝突既遺憾黎
I have one job

I don't have much saving
I cannot buy and eat whatever I want.

But I still go to Japan once every 2 years, and other European countries 2-4 times a year.
I spend money on car just because point to point is so fucking convenience. No need to worry about being too hot/cold/rainy.
I have one job

I don't have much saving
I cannot buy and eat whatever I want.

But I still go to Japan once every 2 years, and other European countries 2-4 times a year.
I spend money on car just because point to point is so fucking convenience. No need to worry about being too hot/cold/rainy.
大家目標不同分開仲好,過到去安心展開人生新一章
呢種閪HR已經係好多人憎香港(或者亞洲)既原因,唔工接工就唔得既
本來要搵到個夾既人就唔係I人做得到既
要各方面都夾仲要對方又愛你既概率,萬中無一。正因為如此你個異性圈子無返一萬幾千人,你都只能係識既人當中搵個你ok佢,佢又ok你既人做生活伙伴。
你講果種照應解悶既反而先係大多數人既婚姻寫照,畢竟圈子真係有一萬幾千個異性既人都係唔多。
我承認有誇大成分。小弟而家係威斯康辛州,住既附近係冇老麥。上次屎忽痕用DoorDash叫老麥餐費,運費連Tips洗咗15美金左右
頭先check翻一個餐10美金左右,冇check清楚係我錯sorry
我自認唔啱揸車,揸車只會做馬路炸彈。而且本身已經手緊,先唔論意外冇錢賠,租架車都又係錢,油錢都係錢(仲要冇costco會員入平油)。衡量過後咪搖成粒鐘巴士出入囉,而且學費包埋巴士通行證唔洗額外自費。
提早分開好過long d之後隔住電話講分開
香港幾好住,做咩走? 唔理政治咪得
出到外國有d 人可能本身白領變做藍領,睇下可唔可以放低身段..
唔忍心同父母,另一半分開…
始終父母在,不遠遊
未有居留權可以有咩福利啊 on99
你飲屎水就差唔多
只講金融係幾國際嘅
但香港人口完全唔diverse(唔似紐倫)
普通人日常生活無咩機會接觸其它國家嘅人
自然覺得移居係好遙遠嘅事
係咪大家一齊埋依半年,享受埋最後時光先散會好啲呢?
分手炮
佢都話兩個共識決定分開

我點樣教人分妻?用下你個腦啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞