準備移民 同另一半分開

344 回覆
1582 Like 76 Dislike
睇性格/原因好多係香港本身都冇乜朋友亦冇另一半,移唔移都冇乜分別自然慣到
i仔fd一條友過左去,都係同香港時一樣成日叫春冇仔冇女溝,又話唔鍾意同外國人相處,結果去左幾年都係冇返過嚟
啲廢閪唔努力向上流就好鐘意話人哋頂唔順嘅
佢嘅自由係放假去邊就去邊,想飛就飛
傻西係度開post圍爐
上少d連登啦
轉頭自己去到發覺唔啱自己要回流
另一半就識左第個家庭美滿
一齊移民先大壓力 幾多離婚 去到分手
比較想知你住邊個州係可以minimum wage vs McD 咁失衡。15 一個餐嘅McD應該只會出現喺某幾個大州嘅城市 ,佢哋個minimum wage 好似都無7.25 咁少

又一個vpn
其實你揀得移民放棄佢 證明佢唔係你最後一個
一開始可能會覺得孤獨
但好快你會有新嘅圈子
開始新嘅戀情架啦
千祈唔好因為寂寞同去拖泥帶水
撇撇脫脫同另一半切割啦
畀返個新生活大家
ok
你個id
事實係大把人只要想就有 但經過深思熟慮決定唔搵住
真話無人聽
去異地搵過個咪可以有人一齊面對囉
其實應該唔同人都要群埋 點解要自己reverse discriminate 自己香港人
我就係另一半要stay
所以我都要stay

其中一個主要原因係因為覺得自己一個未必頂得順

希望你能夠克服到
分手啦
男女朋友好閑
星座撚
抵你分手
真!好過到時過到去諗:「如果當初無xxx 而家會點/就好啦」,有呢個諗法既話,感情有幾深 都會愈行愈遠
唔鍾同外國人相處咪搵返當地香港人相處囉
CA返fast food一個鐘都20
點會丫
外國嘅月亮特別圓架嘛
夫婦去移民然後離婚嘅case唔講?
其實好多香港人都好窄
眼界只係香港 頂盡日本泰國之類
屋企無比佢去留學
自己uni exchange無去西方國家
又唔進修下英文 一味諗住係呢度大 就呢度死
所以到呢個moment都無意思走
除左適應力 仲比較係欠缺d 探險冒險/獨立精神

Agree世界真係好大
今時今日 亦無咩人有深仇大恨 會想留難其他人
(*除左中共果堆啦 咁想攬死香港台灣咁)
出左去 其實真係另一個人生旅程的開始
而唔係絕路 尤其你係去緊西方發達國家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞