準備移民 同另一半分開

344 回覆
1582 Like 75 Dislike
仲有半年到就會自己一個隻身移民
另一半決定留喺香港 我哋兩個最後共識決定分開

自己對移民係好有決心 但對於要分離真係傷心慾絕
人就係要不停做取捨

見到身邊朋友都係一對對咁走 人在異地可以有好直接的陪伴 可以兩個人一齊去面對

嗯 我都係想睇下大家有冇經驗或者提示俾到我 一齊傾吓
道不同不相為謀

證明佢唔係啱嗰個
快啲散唔好阻自己
男定女?
你有朋友走咪搵返佢地
自己一個移民 好快頂唔順回流架啦
2個人一齊從來都係小事靠溝通靠磨合
但大方向一定要一致

你地是但一個就對方
如果無變得更好
未來都只會不斷埋怨對方直到永遠

而家咁分左手好過到直頭去到憎恨既地步先散啦
一個人移民冇另一半既陪伴會好辛苦
移民唔係一件易既事 面對既壓力都好大
睇下你既另一半係會唔會比足夠既support 你啦
如果唔係都好易散
等時間過
移民呢啲冇得勉強
唔係想潑冷水
但有定心理準備long d9成散
幾歲 i know that feel
喂自己個心走
我揀左相反既路 日日唔開心
跟自己個心走
我揀左相反既路 日日唔開心
生活係自己嘅,調轉諗, 一個人係外地有哂咩事自己都冇咁多顧慮,搵得少就食少啲,兩個人嘅話有時你唔想佢捱。 冇人答到呢個決定你岩定錯,或者係你之後努力證明你自己係岩。

利伸: 分手移民,捱左幾年由谷底爬番上黎
另一半咩原因唔想走?
冇另一半support 好快收皮
寧願你分手都唔好longd 身邊太多人經唔起考驗
大家條路唔同 就祝福大家
有聚有散

記住 不要為事情帶有遺憾 但求問心無愧

希望你唔係假膠 去新地方好好發展 記住盡量唔好群返華人/香港人
好似樓樓上果班講
外地無一個人互相support 係會惡搞d
但好處係自己靠自己 可以捱得更低
由真係最谷底捱起極緊縮減洗費
比兩條友會多無謂錢洗 會易上返普通水平d

一個人 無咁多顧慮 尤其個人條件無咁好咁
到時移左民佢要同你一齊捱 其實好易好多拗撬
又要煩生活 又煩女人 真係會好想死
(*尤其個女人本身唔想移 兩個搵唔到好工
佢就係一大個包袱 日怨夜怨 煩撚過你老母)

btw, 同意一定要移
但要想有人一齊就搵個自己都想移的
再唔係有朋友之類 就夾埋一齊 會相對易起步d
小弟係一個情緒化既人而且慣咗香港地細既方便。我係美國讀緊書又啱啱去咗加拿大探下移民朋友,老實講我真係頂唔順移民後既孤獨感。
樓主我唔知你為人如何,但一個人去移民要有好堅定既意志同好既心理質素,否則容易心理病(如:抑鬱等)。不過我個人經驗嚟講最主要要克服既野係幾樣:
1. 地理: 呢邊既野係等比例放大,香港跨區係1個鐘車程美國1個鐘係去城邊地方。有啲地方交通勁差,好似小弟咁唔揸車就只係戇戇居居咁搖1-2個鐘巴士。
2. 經濟: 美國物價大概係香港2-3倍。香港時薪40嚟計食個老麥(50蚊)需要工作1.2個鐘,美國(以我住緊既州最低薪金作參考)時薪7.25嚟計食個老麥(15蚊)要工作2個鐘。
3. 文化: 非常多元,係香港由朝到晚淨係對住華人既小弟嚟講係有啲唔慣。同時要睇地方會唔會有歧視問題(所幸小弟就讀既大學非常多中國人,冇人夠膽搞歧視)。
凡事留一線。就算絕到唔回頭都好,後備計劃好重要。加油啦
唔好移
你以為自己好有決心, 有冇諗過一年冇野做你心理/金錢上頂唔頂得順?
你d fd人人升職加人工, 瘋狂去日本秦國, 自己就on99冰天雪地食風
唔好彩一年後敗走, 除左體驗左homeless世界之外乜都冇
首先你移邊到先, 每個國家都有少少唔同既
過來人 勸你係分就真係一刀切,唔好拖拖拉拉,如果佢真係想留,你想走,冇咩解決既方法,大家都有大家既理由 可能去到識到第二個呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞