率先體驗Android版八達通!

1001 回覆
28 Like 145 Dislike
正解!
最近銀行都陸續轉咗網上簽賬3D Secure要經banking app approve,某啲銀行㩒push notification時on99彈埋個指紋認證出嚟,User好自然就放埋隻手指入去,但結果只係login app而唔係approve

另外又有某啲banking app㩒咗approve之後轉返商戶app變咗reload/load空白畫面,最後過唔到數,要直接用電腦經web版落單,再由banking app approve
防止比毒app偷睇個OTP
點都好,其實轉push都係一件好事嚟,push做到E2EE,SMS只係plaintext,同埋開server連FCM做push應該點都平過SMS要逐個message計錢
一早full block左,應該又係啲假膠/attention seeker

我夠有啦
銀行App 3ds 呢個真心癲
完全冇test 好user flow 就出街

銀行app 太食ram 都關事
中低階機開完銀行app 已經冇ram
原本買嘢transaction 個app 已經比system kill 咗
係要互相串下先有氣氛既
其實堆銀行app可唔可以細size啲?
裝晒幾大銀行app已經用超過1GB
係唔係都要日本電話號碼?
日本/香港依家都開始收信用卡搭車了
仲用上一代既西瓜卡/八達通黎打飛機
掛住加啲濕鳩features 咪冇時間做optimizationUAT 班友淨係攞旗艦機試,就算隻app 肥過電單車都睇唔到有問題,就算真係有問題都可以瀨係用家問題
郁個Google Play Services搞到連隻錶都要reset
唔知會唔會連Android Auto都郁埋
郁Google Play Services會冇晒所有FCM push notification,好大鑊
咩叫上一代? 信用卡老啲定IC卡老啲?

你知道嗎, 你搭車拍信用卡嘅時候係睇唔到扣幾錢
記得得閒check下交易記錄
因為有可能會因為部機錯時間無轉乘等原因扣錯錢, 你現場係唔會知㗎
會點

我而家淨係搞返啲卡同隻錶已經頭都大撚埋
用Apple Pay/Google Pay用信用卡俾錢搭車點會見唔到扣幾錢? 唔好玩啦
一拍完即刻出notification話你知
HKMA 有mandate ,要啲銀行只容許佢地嘅App 只可以裝落一個device度,同埋只容許經銀行app 去bind card 落電話pay。
佢搞到咁麻煩係因為實在有太多6uo 供咗自己個OTP 出去比人bind card。

我就係中咗伏
咁你應該無搭過港鐵
亦未試過巴士啲機有問題上唔到網
曾經試過手多清咗Google Play Services嘅app storage,懷疑咁做係會連FCM粒token都清埋

所有app (包括銀行app)嘅push冇晒,而且重新login,重裝個app都唔得(印象中有部分app係會有翻push notification),最後唯有把心一橫reset咗部機砍掉重練算數
我淨係解除安裝更新咋
應該無事啩
齋update應該唔會有事,清過data?
我係解除安裝更新
由24變23
然後就GG了
退舊版好似真係會清data
可以試下部機logout google ac再重新login唔知會唔會sync返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞