率先體驗Android版八達通!

1001 回覆
28 Like 145 Dislike
要有 攜帶錢包 果堆 app 先得。
無osaifukeitai係開唔到Suica隻app
而osaifukeita係有lock去限制得指定機種先成功launch到
裝到唔一定launch到
再補充少少,有osaifukeitai嘅環境下會override咗國際通用嘅Wallet, 加卡選項會得返呢堆日本IC卡

順便想問下如果我想喺部日版機加多撚多張Presto有咩方法做到,而家成個Wallet override 咗睇唔到其他卡
我都想知日版會唔會加唔到八達通
用得未?屌你老母
唔知點解日版可以咁ON9
連個Wallet tile都灰鳩埋唔比人用
去到日本就會現番身
垃圾公司
非日版機之前係日本都會跳日版google pay介面,不過會彈話唔支援 攜帶錢包 功能。
日版Pixel uninstall "Mobile FeliCa Client" 再restart 就可以正常返

其他osaifukeitai, suica app可以照keep

你到時需要用再開返osaifukeitai, 佢自己會direct 你去google play裝返
照做一次搞掂咗
咁就應該唔使驚加唔到八仔了
感謝

如果你部機有加 suica 或者 pasmo IC card
喺香港冇用就可以喺osaifukeitai upload card, 去日本前先再download 落嚟

咁樣應該點都唔會影響到八仔張卡了
唔使upload再download
我頭先係直接uninstall個Felica client然後重新開機
跟住手痕開返Suica隻app跟佢指示又裝返個client
Wallet張西瓜卡仲喺度
因為你唔upload 張卡,佢會一直留喺部機粒felica, reset 都唔會洗走
用第二部電話download 啲Japan IC card reader係會read到張卡嘅餘額
所以唔知道咁樣會唔會同八達通撞
Off topic, 我一直都download唔番張suica卡

我係之前洗過一次機先upload過一次
因為佢話洗機/換機一定要upload
我而家只係disable咗佢應該唔使嘅
不如話google/android 呢方面咁麻撚煩。人地iphone 無咁多呢d 限制,乜鳩service都用到
快啲Rollout 24.14版得唔得

要等到幾時
off-topic

即係 pixel 都可以用到 suica card?

但要日版機 / 刷日版
嚴格嚟講,香港同樣用唔到百度
點樣刷到日版?
點會,用到
要root
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞