率先體驗Android版八達通!

1001 回覆
28 Like 145 Dislike

有得一個 app 做晒,點解要分兩個 app
Samsung Pay 仲要好多卡都加唔到
Google cut 左
你電話問題
咩電話下面有3條bar咁多...
shamesung
***將手勢&三鍵混合而成嘅產物
Hi iDog
+1 12.0.1似係用config收埋咗粒掣,等八達通可以隨時開閘收集白老鼠
係。圖檔有add to Google wallet 粒制
string 硬解然後亂碼睇唔到
但係有啲人冇收

我個前嗰陣收過跟住又顯示翻出嚟
即係12.0.0有bug囉
係得12.0.0收過五六個鐘,12.0.1直頭收都冇收埋過

我嗰次問佢點解未開始又會彈出嚟俾人買,個CS都冇同我解釋只係話叫我等下個禮拜更新
係呀 我張信用卡Samsung pay居然唔support 要我升級到Samsung pay+先support
都唔係咁樣 IOS可以自己另外申請自動增值 都唔關apple pay事
歐版Samsung pay唔support唯有等Google pay octopus
我係第二個po見到話大概下星期中至尾會update
率先體驗Android版八達通!
https://lih.kg/BRvHvgX
#445 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
依家有問題

我小朋友有門卡貼係自己八達通後面,係NFC-A

星期五開始用App增值就話不要同時放兩張卡一齊,不論iOS定Android都係咁
因為而家Android 版八達通係用NFC-A技術
而唔係NFC-F Felica
所以係為咗避免有其他用相同技術嘅卡造成兼容性問題
先提醒你唔好同時放兩張卡一齊
Android八達通係唔係行NFC-F Felica,用NXP TagInfo只detect NFC-F Tag check下就一清二楚

但自從出咗Mobile FeliCa 4.0後,對Android八達通有冇需要焗轉NFC-A有保留,特別是暫時只有PCM出稿提到Android八達通轉咗行NFC-A

一般NFC-A嘅處理速度對比八達通一直行緊嘅FeliCa,根本唔入流

反而最近出嗰張八達通全國通要轉行NFC-A就真,Wiki提到交通聯合係行NFC-A標準

八達通網頁係咁樣介紹張全國通

八達通 - 全國通卡是一張具有八達通功能及符合中華人民共和國交通運輸部 (MOT) 標準,可於中國內地使用的跨境卡。
交通聯合果邊係NFC-A, 但全國通張卡仲係有FeliCa
拍香港啲機仲係用NFC-F
係咁嘅話Android八達通大機會係deploy Mobile FeliCa,照行NFC-F

手痕用TagInfo check iPhone八達通,發現係Mobile FeliCa 2.0
仲用緊LG係咪已經變咗孤兒仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞