菲林機問答區17

262 回覆
0 Like 1 Dislike
真係等都等ricoh個部好過
唔撚係掛
果部半格?
一部係貼牌,一部係半格
兩部都唔掂又要新機咁即係又loop返leica
根鳩本玩菲林真係應該一步到位買Leica
又話菲林貴又用埋啲垃圾機
成班死窮撚
有冇人沖完收左鋪頭copy 都自己再scan / 用數碼機影返個raw 留個靚底
用數碼相機自己影個raw唔撚會係靚底囉
除非你去濕鳩昭和scan
scanner 最新都已經係二千年代頭嘅設計同硬件。
以今日嘅相機翻拍解像,色彩同dynamic range 一定好過一般鋪頭scan。
但睇吓你有無配套,除咗鏡頭,光源同你對色彩理解能力影響都好大。

黑白或者e6會簡單少少,c41 會複雜好多,想簡單玩吓先可以買negative lab pro ,用佢哋啲preset 。
去日本買superia premium 港紙100多啲
香港買唔落手
最新嘅菲林都係二千年代頭嘅產物
用今日嘅硬件去翻拍唔一定會好過scanner
至少scanner係專門針對菲林嚟設計
Color profile、光源都係一定會好過你自己翻拍
想要高質咪買部hasselblad x5 scanner
16bit color、35mm film resolution 8000dpi,以今日嘅相機嚟講上到4433翻拍都未追到
哈都係買imacon 公司個設計, 個設計9x年咖啦。行螢光管,可能係因為顯色比當是led靚 ,無halogen膽咁熱,同唔洗因為點光源要再加mixing box 。但哈支燈管幾百蚊美金得2000hrs 工作壽命,仲要pre heat 先進入工作狀態。

哈最大優點係行virtual drum 可以確保焦平面緊貼,掃大幅唔會清一邊濛一邊,唔係解像力同dynamic range。哈 dynamic range 好似係4.9D ,大約14ev ,而家是但一部相機都有14 ev 啦。另外正常你條菲林都唔會去到咁大密度。

而且一般舖頭唔會同你用哈啦,掃一個夾要半個鐘。街舖唔係Fuji sp3000 就Noritsu ,都係行三色led光咖啦。得Fuji sp2000係行halogen 同filter 會接近傳統彩擴原理多啲。

菲林係一樣成熟嘅工業產品唔係玄學。無必要吹奏,尤其係彩負。C41 scan校色去色罩先是最重要,Fuji 同 noritsu 都係工業級設計,目的係隨便搵一個工人加盡量少嘅訓練都可以出到一致及可接受嘅效果,唔係要比最好效果你。

另外要注意係啲機開始老保養情況末必一樣。

Negative supply 個翻拍夾有弧形軌道,靠景深控制確保畫面都係合焦。

落車,有興趣大家再研究。
所以咪話自己買部x5好過翻拍
是但一部相機有14ev dr但係16bit color depth 呢?

你唔信咪去巨東試下drum scan再對比下自己用
Negative supply翻拍個效果囉
我仲打算試下用D850嚟影睇下會唔會好過金鈿scan
100SII最好
都想睇下100sII同100II可以有咩唔同

筒菲林縮左入去,有無大神教下點樣拎返出黎
佢曬相舖
佢有個夾仔嘅嘢一抽就出
一秒搞掂
可以用條菲林頭濕少少水插落去痴返佢出嚟,不過要睇住掹嘅時候唔好太用力扯太多
樓上3條柒頭抽片器都無學人影菲林
megatoni會留,我儲緊筒都係靠佢
最靚既底咪就係底片
影raw會升級左咩
數碼靚底底
我轉去幫襯佢了
你成日縮入去哋咩?

目標希望儲到一堆Fuji
好多都冇
想齊富士真係要日拍bid啲平過期返嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞