菲林機問答區17

948 回覆
0 Like 4 Dislike
上網搵user manual 睇完唔明先再問ok?
F2 F3 啱晒新手啦
去google Nikon F3 manual
同埋睇下光圈快門iso 三角關係
咁你應該會識用F3 個A mode
之後就自然會識用F2

你聽埋啲相機舖鳩噏乜乜傻瓜機啱新手
你學影相定學撳掣?
聽佢地講買左部機幫佢地清貨
到最後你乜都學唔到
幾個月部機就收埋櫃桶底
用緊哈蘇有啲吹毛求疵
但無啦 我都係行山粗用
唔影響成像便好
仲講曝光三角,走左喇個人
由佢地玩番H35炒完粉問點解會起渣算啦
你用開咩機影相
minolta 7s ii
咁你應該對光圈快門有基本認識啦
F2/F3咪又係set iso光圈快門
其他操作youtube大把片
https://youtu.be/x3sfr6Kn2MU?si=U7dHGRzlMpvxf--I

由前鏡再仔細睇
我都唔知係刮花鍍膜定入面跌左少少金屬
不過overall鏡片都清晰
試影一卷睇唔到咩問題就算尻數了
當睇唔到
有朝一日用殘左買翻枝C T*算
其實有幾可會真係影響成像自己個心唔舒服就真嘅
其實係
心諗比左萬幾蚊買枝dream鏡竟然有花
跟住不停望
之前枝50mm fle 都係有粒勁細嘅黑點
但我收到f22都無影響成像
之後就心諗 有朝一日要抹鏡先用算
其實同80嗰支差幾遠?
無用過80
買左 50>180>extension tube>100
諗緊入唔入250
人像100 勁好多
超SHARP
影人像Sharp就好?

啲毛孔瑕疵都超sharp
試完 仲跌爛埋filter ring
要拎去整
成像超sharp
完全無影響
Sharp 過180mm
用Portra 160影勁fine勁details
真心哈蘇係得呢支令我覺得有震驚既感覺
影6x6 影人既話半身至全身呢支掂
想試下用h35 影正片放ig
改tag FM2 或者 M6 睇下啲人分唔分得出
$799 usd
之前好似話599?
係咪見pentax估焦都咁賣得就諗住大咬啲
你攞mint 同Pentax比真係幾好笑
Mint往績連測光都搞唔掂
個af衰緊
799 usd 買七工匠鏡頭, 假rollei 35 機身
港產 Rollei 35 AF 菲林機下月預售,10 月中付運!

連登: 不了! (但係訂爆)
吓?之前呢度係不了部17但係訂爆
然後個個都推35 AF

不了部35 AF嘅係某幾個有識之士only
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞