菲林機問答區17

948 回覆
0 Like 4 Dislike
今次我都同意拉蛇,雖然唔算平,但真心誠意作
話估焦難唔會蠢到公仔都唔識睇下話?
攞pen 比仲好笑,17有閃燈,3唔3.5 光圈有咩關係?
Mint 出哂名啲電子嘢唔掂
Rf70個測光廢到 佢個af睇定啲先啦
睇logo 簡對蕉區
比起 黃斑 同裂像 新手易明

72張 每個景影 2-4次 咁去練
我自己買完啲二手機都係咁試
啲柒頭就係唔識mf先買傻閪機/膠機
Zone focus喺mf之前作為過渡不失為一個好選擇
1.習慣影相要扭focus
2.學睇距離

加上0.25m最近對焦
個實性好過個Lidar af啦
連登:17好撚柒,唔買
Pentax:預售爆咗,要截單
4k亦都唔算貴
講緊lomo LC-A膠機都賣緊2k幾
4k買到Voigtlander m mount only
4k有新機,抵到爛
我一啲都唔專業
只係鐘意鳩影一影咗就廿幾年
都有日日用H35N鳩影
其實部機新手真係好啱用
用法同instax一樣
啪筒嘢入去就影得

雖然如此
部機適合所有人用既
咁多年黎呢d 圖示式zone mf 都係新手向架啦 om 個幾部xa 都係咁對焦, 文青一樣識用 不如問埋點解鏡頭無防手震? 好似無af 影唔到相咁
4千蚊, 全新設計, 俾哂品牌著名既features, 設計你, 仲要有一年原廠保養, 諗唔明點解咁都要搵野屌
半格機都吹到咁大,我真心定假膠
反而唔明點解要半格,部pen ee個直幅認真唔慣,trip35又覺得好fit。我諗呢部機嘅target customer都唔會care嗰啲菲林錢啦
冇五軸防震真係唔收貨

打橫部機咪影到橫倒囉
每秒最少5-6格連拍+過片
AI 物件對蕉+追蕉
防水防塵
紫邊修正
已經係現代相機基本要有的野
因為佢吹到咁大commitment,期望佢出部勁野打響頭砲,當halo product又好技術展示又好

真心,呢件貨大家俾面pentax啫,如果係MinT或者Lomo出咪又係俾人屌出垃圾
佢本身個spec係咪真係咁有號召力先?
咁係因為pentax 老字號有保證,Mint 同 lomo 真係玩具brand 只有玩具質素
Pentax 賣好啲老細Ricoh 重出GR1 ok?
唔就手啦,咁樣有啲影響第一下直覺嘅構圖
部機一睇個外型已經知同MiNT, Lomo呢啲膠機係2個level
MiNT先好嘢,金屬機殻都可以做到咁膠
部機target 都唔會係呢個po 嘅人
因為知入呢個po嘅人總會搵到位挑骨頭
十有八九都係一鳩埋黎講句買返leica 唔好
佢呢部野用黎expand market, 收得好先會出35->換鏡->120

成件事就係賭緊原本無影開菲林嘅人會唔會因為有呢類product 而入到黎呢個圈, 所以呢個po 講呢部野都冇咩意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞