菲林機問答區17

948 回覆
0 Like 4 Dislike
快d出35啦 我買部支持下
出k mount spotmatic 同GR1包佢大賣
Cosina 考慮下出返bessa
所以我就係話
覺得呢部野值得支持而撐場既,都係俾面pentax既人,即係有玩開菲林既enthusiasts,唔係佢target

而呢部野個spec既target就係果班玩H35,玩Lomo Apparat,玩full auto p&s甚至ccd既果班人
而佢地會唔會對Pentax呢個牌頭有興趣,肯唔肯俾4000蚊買呢部野,就睇d KOL點吹奏同埋菲林呢個潮風仲吹到幾耐

真心,作為潮物我覺得CCD已經takeover左菲林,潮童依家都係玩H35同simple ace呢d低成本hea野
Pentax所期望既market segment可能已經move on左

所以呢部野究竟係想點呢?
想吸老玩家俾面課金玩住先?定期望果班影一筒半格要影一年既人會“入坑”?
呢部嘢預售爆咗
想點關你撚事咩
有錢買奶嘅唔志在4000蚊買多部玩具

口講買返leica唔好嘅人其實買唔起leica
因為佢連4000蚊都無
一部比MJU呢啲全幅仲要大部既半格機
出k mount 賣$7k咪又係會比人屌
計埋公主鏡過萬,咪又係有人會拎而家二手舊鏡拎出嚟比
我唔覺屌17賣得貴嘅人會買新k mount
無影開菲林 心思思想落訂
Mju contax t呢啲直頭智商稅 貴一貴買計時炸彈
屌你咁樣鞭落去
啲二手佬點搵食
用緊p67ii 嘅我, 如果新嘅120可以完全收p67ii 皮嘅都希望有生之年玩到p67iii
雖然係易壞,但係都證明咗市場需要呢個form vector又靚仔嘅相機,部17食正咗呢條水,唔算大部得嚟個design又靚仔,功能齊全,又有售後保障。只係所謂嘅直幅慳菲林,我覺得真係冇乜太大必要
呢度應該係討論緊性價比啫
邊有人吹到機皇啊
咁機咁輕仲防乜鬼
要防手震就要賣七八千又無人買咪捉蟲
CCD熱潮唔係過左咩
啲人影完一兩次仲差過手機影仲玩到落去咩
我十年前壞撚咗2部
好在每部200 蚊買
而家睇見個價痴9線
用得35mm都係想慳架啦
唔係一早每人一部500cm rolleiflex 2.8G啦
方便po ig呀
Mju 2 都平返啲
後悔前2年無放走
我等緊有人出部pocket size 入褲袋的 120
Lomo LC-A 120
無獨有偶,今日JCH鬼佬都拎左部Rollei,睇嚟兩部新機都係差不多時間出,到時再比較都未遲,宜家啲pentax新機片全部都係做媒一啲都唔客觀既
未用過菲林機,不過Pentax 17對我嚟講幾吸引,想買嚟試吓
af比我我重唔中意信唔過佢個系統
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞