菲林機問答區17

948 回覆
0 Like 4 Dislike

由頭到尾都講緊slide
然後係講一句去「旺角沖,起碼scan無伏過」
咁難免令人誤會旺角有得沖E6喎
所以我買部scanner 自己scan算
仲以為拉蛇轉戰左threads 之後無係到做小學雞
你講得啱
巴打你講真?
十零年前無認錯千中
Rvp50睇底片就知有冇under啦
咁既天氣就算1/100都無可咁喎(藍天位)
借啲意講下啫
屌你老母
唔信就咪撚問
又要問,答完你又唔撚信
OnL9
其實我睇條片就under既
我只係奇怪呢個setting影大晴天照道理都唔會under成咁,所以先會諗係咪快門出左問題,係咪沖既問題呢個就肯定死無對證,我唯一可以做係搵余師父check下個快門
EBAY你日MON夜MON咁實有機會搵到平啲既
以前就一定EBAY平均平啲, 今日就差唔多
亦都有可能係菲林品質問題(即使係未到期)
所以正常就影多一筒去唔同既舖再沖先定奪啦
其他巴打覆咗你
以前可能ebay平少少,依家其實全部standardize晒價,ebay仲有手續費運費,普遍都係貴少少,你長期捕住可能間中會搵到平少少。

但依家ebay搵日本仔買其實係貪佢寫好晒conditon,多啲選擇,同埋有問題有得退,平唔係第一個主因。
但要留意依家ebay日本仔都唔係個個老實,有啲都係伏嚟有得退都會蝕買程運費同埋信用卡退錢匯率差

你係香港啲鋪頭搵,dcfever,carousell普遍都會平過carousell

最後講埋hassel, 呢部撚屌野幾舊砌埋一齊,可以好撚多古靈精怪地方出問題,你自己慢慢揀部condition好嘅嚟買,同埋買得都要預錢同時間去執返好部野
鏡方面建議CF鏡或之後,C鏡慢快門,光圈好易出事
阿婆走得快,一定有古怪
無啦啦平一截要慎防有古惑
咁本身部機仲有一筒未影完,我點都要影埋先,同埋我部m4p買左返黎兩三年其實都無真係比人cla過,所以我自己其實都想知本身個快門準唔準
一般M機其實除左慢門之外好少出事既
不過點都試埋先
ebay私放有時真係平一截
ebay仆街日本仔就算寫mint都會中伏
日本Seller 既MINT 應該等於香港既good to excellent
仲要MINT要分1+至5+
以前去金鈿都試過,有幾筒最後果張比佢剪走咗
刮片 水印 剪走尾相 同一筒出現
過去同去講佢覆我一句影菲林係咁架啦
唔該晒
多謝巴打詳細解釋
哈蘇咁貴,諗諗下隔山買牛真係有d風險
岩岩eBay買左部503cx好正
不確定性
我之前負片都係去開金鈿,宜家都轉左去對面算
巴打幾錢入手?
有咩平平地既菲林機?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞