菲林機問答區17

268 回覆
0 Like 1 Dislike
偏你閪咩
Cut剩1/3話偏紅
你點話點好啦
同你呢啲人客觀討論唔到
你又唔係真係識

偏就認啦
你說的沒錯
下面嗰張青到咁係咩事...
攞鬼呀
你追色準又唔識睇色
得你自己把尺係啱嘅
1.你翻拍mid tone偏紅;導致雲同海都出現咗唔應該有嘅紅色;然後你又嫌青
2.攞18%灰嚟check white佢黃先係色準
我手頭上又冇premium 400 可以拎去其他地方scan 做比較
巴打有冇其他菲林可以參考吓?
其實我自己都唔識分負片色點謂之啱,或者佢scan 閪咗,但我唔識分
好多年前scan 過v700, 原廠software. 可以出到好清雅通透既色, 當然tiff 既話仲可以打多d 色出黎, 但我反而唔想

點解唔想?
我幾滿意而家咁既色
why not both
其實我都諗過一個問題
Jpeg 係8-bit , 翻拍數碼機用Raw 有12-bit色

咁鋪頭沖掃出來的 jpeg 其實點都反映唔到原色 ? 同曬實物相係睇得出有分別?
你用邊隻芒睇到12bit色
舖頭沖出嚟嘅色係志在還原你肉眼睇到嘅色
激光沖所嘅相都係志在還原你肉眼睇到嘅色
數碼化菲林其實好複雜。

講file嗰color depths 幾多bit 要留意mon暫時主流都係得10bit ,唔係用藝術微噴output你個file有16bit都無用。

加上大家觀片方式都唔用咗

以前菲林年代去一般鋪頭output 都 4r or 8r (8r = 8x10吋) ,習慣可能會係手持相簿睇。
一般消費品相紙可以買到20x24吋,但就算135菲林都只係放大20倍,同時呢個size好自然會係掛上牆,有距離咁睇。

但電腦時代大家隨便放大去到200 300百倍咁聞,而菲林數碼化物理原因一定有微粒。

曾經35mm 菲林都可以由一粒麈放到大過你隻手指。
https://petapixel.com/assets/uploads/2021/05/8905-petpho-ad-004.jpg

https://petapixel.com/assets/uploads/2021/05/8905-petpho-ad-003.jpg

https://petapixel.com/assets/uploads/2021/05/8905-petpho-ad-002.jpg

Meanwhile 樓上條撚樣

135菲林真係冇預今時今日聞相用
解像力技窮
睇嚟以前2000年嘅scanner已夠應付有餘
自己用DC翻影菲林唔會得到就咁用DC影個聞相效果
色彩負片多數係固定左5500k 但色溫其實係會除所在光線/環境 改變

彩色放大機入邊有Cyan Magenta Yellow ( Dentity)filter 去矯正film base 既橙黃色同色溫
唔係100% 可控環境下做lab test講菲林色準沒有意義

另外而家有啲新菲林,例如ORWO 個film base 顏色唔同,去一般舖頭scan好多時都會怪色因為部laser scan 機內置的color profile 唔match orwo啲紫綠色嘅filmbase 。
咁諗先係正路
其實顏色上嘅嘢冇絕對嘅客觀,所謂嘅偏紅偏黃都係主觀上覺得同原本肉眼嘅顏色唔同。
就算係最傳統嘅光學放大都會需要去調教cmy去達到自己想要或者覺得應有嘅顏色。
所以個海同啲雲係紅色都唔係偏色
買返隻抽頭器傍身
或者去沖菲林舖請人地幫個忙

真心唔明
就算自己ra4 print都要較cmy㗎啦
photoshop汁相汁返想要嘅色同用scanned file即出嘅分別真係有咁重要?
唔重要架
但係你唔好屌人舖頭閪色但係原來口中嘅「正常色」係偏紅囉

你條戇尻佬第一個衝出嚟屌彩圖麗Scan閪色
而家人格分裂扮唔關自己事?
一張還一張

宜家講緊你張歌劇院

你筒e6沖衰咗就無得講

一張係 Fujifilm 400 一張係 X-TRA400
分唔分到呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞