菲林機問答區17

948 回覆
0 Like 4 Dislike
你on9?
FE行電子快門架喎
得1/90係機械
傳統原廠都肯整既,俾錢啫
Fm2都係有測光喎
咁即係fe=fm2?
Fe行電子快門
E=electrical

Fm2行機制快門
M=mechanical

你聽條柒頭鳩噏
多謝師兄提供笑料

越現代的野越唔值錢
算啦,你都係番去影相啦.......
想問吓香港機場X光過菲林有冇問題?
如果叫佢哋手檢嘅話佢哋肯唔肯
唔好搏,直接叫佢hand check
大佬下次唔好啦,玩篤爆等我哋笑落去呀嘛,而家有冇得笑啦
香港機場好樂意hand check,次次就咁講聲就得

不過你最好拎晒啲菲林出嚟擺喺個密實袋入面
135嘅話連膠筒都要拆出嚟
120係咪要拆包裝?
仲未接觸120
睇吓有冇其他人有試過分別吓
唔洗
我拆左盒拎保鮮袋包住
就咁拎出黎話要hand check就得
想問吓如果喺外國影完返嚟嘅話,喺外國發機前係咪都叫佢hand check?
有冇師兄知道110菲林機場hand check嘅話係咪最好原裝盒裝唔好拆出嚟?等佢自己拆出嚟就最好?
包裝盒唔拆 佢點知你係未入包丸仔

所以我直接連包裝盒同個筒 都唔用 一黎就得捲膠 直接比佢拎上手
折紙盒留錫紙
外國機場唔多同你handcheck 架
我全部入保鮮袋,無拆盒。到時先random 拆盒
不過都係睇check 果個。有次要拆曬盒
肥花好似有支賣緊
雖然我唔覺得阿叔佢有單據歷史,我張單就唔見咗既
即係如果佢記得我部機,又如果佢搵得番張單,我唔介意直接拎部機上去同佢當面對質,年代已久,難聽講句都真係叫做想當年嘅事。
當時佢講既對白計有「拉捲片唔好拉咁快,支鏡啲霉菌頂多幫你除走七成」,當然符合呢兩句嘢嘅FE相機有大把。

其實我無謂引經據典,我唔識相機亦唔識影相,我目標只係想整返好我阿爺部機啫。

你地偏幫既當我吹水就算。
喺度講黎我都只會係純發洩,正所謂網路講嘢九成吹水,你當我吹水我都冇法子咪當我吹囉
自己唔撚識, 堅持要佢整電子機, 整撚完再壞就唱鳩人垃圾. 人地講返達叔既好野就話人偏幫, 發脾氣.

ching 好波呀!
點樣對質先可以對到fe係機械快門?
各位師兄有冇邊隻X光菲林袋好推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞