菲林機問答區17

948 回覆
0 Like 4 Dislike
你唔講想要啲咩功能或者幾多budget或者影啲咩嘅話
我建議你買Simple Ace
全新機內置閃光燈免對焦有光學觀景窗日本富士大牌子
有咩功能 咩都唔識
1-2千左右 細細部
Maybe 可以換鏡
Sony emount 定fe mount ?
笑撚死
師兄今日做咩咁mean
心情唔好?
你新嚟架?
Around 20000,個賣家會有條片影晒俾你睇睇所有嘢,即係有冇塵同花,同埋操作正唔正常
20000就黎買到503cw
Cw依加貴曬了,部機(~12000)係top mint ,簾無花機身無花,雲板隻腳都無花,仲要有盒有說明書

鏡(~8000) 身無花,入面啲鏡片都精神,係我on99買左支for 501既C
本身有203, 想買返部503+60cb
本身部機唔夠人體工學嘅握法, 有得揀輕真係要輕身啲
可換鏡/不可換鏡
單反/傻瓜機/電子定係機械式
Sony e mount 數碼相機野嚟完全用唔到落菲林機

1000/2000一定有

睇nikon FE (可以換鏡單反)
Olympus mju ii(電子傻瓜機)
Minolta hi matic(傳統樣傻瓜機)
睇吓呢幾部機個樣你鍾意邊一種類型
吓,你做咩排除咗自己測光衰咗
Contax T2 自動模式好難先去到綠色圓圈係咪唔正常 對焦出佐問題?尤其夜晚特別難綠色圓圈
入門換鏡 = 萬用FM2
60,80,100,120最好有其中兩支
正路,你個張相under2-3ev, 好少快門咁,自己都聽得出咁滯
除非自己記錯,否則佢講f8 1/100點會差成咁
肯定無記錯啦
連續兩日專登出去試枝新買既zm28/2.8
基本上都係長開f8,個快門我知自己部機買返黎無check 過可能唔準所以多數用1/125同1/250呢兩檔
所以我都會偏向菲林問題
筒野係熊貓度買,有冇問題我就唔知啦
但咁攪我下次可能去巨東算

當你ev 14啦

你咁講
佢應該影到over喎
現場正光位起碼ev17個天19
所以佢真係記得?
手持80 110 150
40同50好似太重
60cfi 太貴, cf好似太舊
所以我估係菲林出事,fortia 400你用400影都under晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞