菲林機問答區17

948 回覆
0 Like 4 Dislike
JCH隻鬼佬又好客觀?
Lidar af
衰起上嚟可以衰過zone focus
落左去萬成訂pentax 17
個sales哥哥都話估唔到咁多人訂
平過玩富士菲林模擬
萬成仲係咪首批
啱啱見人講萬成訂要等3個月
傳說中 1/3迷焦機會
打去問話暫停收訂了
同埋佢永遠都係對落去最近嘅object度
又無得篤mon tracing
fo去邊真係靠天意
都未計佢個sensing area 係多
af lock 都無

佢官網有張相
影推紙皮呀婆
個fo落咗去背鏡個呀婆度,畫面置中有個遠少少嘅呀婆有正面但係變咗做景深
笑撚死
仆街,仲諗住聽日去訂
Adorama 訂咗了,希望聖誔前有

2024菲林機 唔出600點相位對焦 都估到會比依啲人人爆
Kai勁屌喎
下面個comment 串佢唔識half frame 係直幅 淨係識full frame 菲林機
人讚佢屌咪有click rate同view
2024年Leica仲賣緊得MF嘅數碼相機
啲人又唔屌架喎
其實普遍人真係唔知道 真係好多人以為leica而家嘅菲林機都係二手市場

dx code 根本就麻撚煩, 咁都可以j
宜家好多啲雜牌細牌既筒都唔係岩既dx code,咁就算支援又有咩用,唔通淨係用死兩大廠咩
你錯,無2大廠
直頭用死portra 400就得
Dx code係多鳩餘嘅
唔知點解普遍人有leica都唔買
個人主觀會因為Pentax真係好撚靚而買
擺電個手握位 黑色outline
機頂上面轉盤logo色
好多details位好實實在好立體好sharp
其他菲林機硬係睇落好平面咁

本身無菲林機但留咗貨會想試
你可以話我係拎黎做裝飾唔識細節
但pentax就係第一部令我想試菲林嘅機
講經咩, threads 有人summarise 左, 支鏡唔係蔡司唔係rollei, 就已經唔值700鎂啦 唔通有fullframe, 有個'classic' 殼, 佢塞支垃圾鏡俾你都收貨?
一早就知支鏡唔係蔡啦
Mint自家設計嘛
一早講咗係抄殼貼logo
Meanwhile 宜家Rollei只係一間貼牌賣淘寶貨嘅雜嘜廠嚟
無任何光學業務

啲人唔識,淨係見到2.8、af就岀曬水
我就真係睇下月產1000部個qc會有幾岀色
玻璃同膠鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞