菲林機問答區17

948 回覆
0 Like 4 Dislike
果個係Yashica
MinT既造工不敢苟同但唔係整垃圾
根本佢照板煮碗出返G R菲林機已經好多人入手
最有能力個間cosina都唔出都好難望leica以外既廠會出啲咩好野
講返部新機,半格算,f3.5光圈都算,但個樣可否靚仔少少?
明明珠玉在前好似富士咁出復古機身先係皇道
都係果句
講要求果班專業人士吹完一輪又唔買機
反而當玩具玩果班後生就肯比錢買h35n
人哋個初衷唔係要賣錢
係要賣銀鹽情懷
Ultimate goal 係養到班死忠然後岀返中幅,幾貴都買

岀部gr,啲跟風撚一窩蜂買完然後一筒影成世
培養唔到做死忠,岀中幅無人買

呢部17個定位好
至少篩走一班跟風嘅傻閪
120菲林都就嚟執笠,應該等唔到佢出碌柒三嘅一日
咪又係得富賤退場
真係睇哂成部機既設計同埋相, 屌打左mint 部假rollei. 一部新機放哂p記咁多年既設計言語, 結構, 仲可以配合埋新功能, 好撚勁喎支鏡係espio mini 鏡都有驚喜, 唔係俾閪鏡你.
我分唔到你地講真定講假
啲斜邊同啲dial
濕鳩文青唔會識欣賞

Rollei講到尾都係抄鳩人哋個殼
而個殼講到尾都唔會夠Leica靚

17唔玩復古風好明智
kodak 隻slide依家到底仲有冇出?
富賤就全線執笠,柯達唯一一隻都無埋就壽終正寢
好少見拉蛇讚leica以外嘅嘢
Pentax死忠表示感恩惠
即係E100?
前幾日先喺B&H落單
難得一見咁有心嘅設計
機械感極重又硬朗嘅線條
終於唔係Leica 嘅影子

Pentax後期嘅單反MZs果類個design 其實好撚正
啲斜面好有時代感,cyberpunk造型
呢部17都見到少少個發展方向
出半格 就可以導啲全新手入
起碼一卷影72張

依家個個都scan 返做jpeg
比135你影出來放 ig 都一樣
香港代理出價錢日期未
其他地方都有得訂了
未諗好點炒
已訂P17 +1
各花入各眼我好鐘意佢外型
點解我認識既新手係片都唔識上
過唔到片,kick住,裝唔到,沖出嚟成條空白
去沖曬舖遇唔少
17係pentax單反後期quick load上片扣,唔會上唔到
你啲柒頭識返啲柒頭,唔識上好合理呀
你咪就係意識唔到呢個世界依家已經發展到充斥住呢班柒頭所以先覺得呢部17好撚正囉

我識嘅柒頭個鳩個都話等rollei 35 af喎
依家出菲林機
應該跟返2024年技術有 AI 人頭/動物/火車 對蕉
加上每秒9張菲林連拍
4秒就可以影完一卷
Zone focus真係啱新手用?
有人話72張啱晒用黎練手 我反而覺得72張
普通人會影到2047 練到2047
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞