Sony Xperia 討論區 (159) - 最後一代 5 系列?

585 回覆
6 Like 3 Dislike
21:9 睇電影冇黑邊, split screen 仲做到野, 窄機身可以單手掌握
反而 20:9 睇咩片都係有條邊, 上下扁咗唔夠位多工, 又寬身咗一定要雙手
21:9單手係好好揸
cut下cut下,5仔可能連影相掣都無埋😂 真係連最後sony機特點都無埋,到時搵邊個幫襯買5仔

https://www.mobilemagazinehk.com/2024/03/xerpia-1vi5vi-3rdparty-case.html
影相掣真係好有用
好老實 cut 21:9嘅話索性開過條line好過啦
當初xperia 1最大特點就係21:9 mon 要改不如成個設計概念改咗去 再改埋個series名啦
如果無21:9 & 4k真係寧願佢唔好叫1vi
1 series 個icon 都無咗,仲叫1黎做乜
Esato論壇嘅spektykles:
"Sony is focusing more on AI and 'mainstream' consumer segment.
About the drop of 4K&21:9, they said its for costs reason, as the old ones are custom-ordered only for Sony. By reducing the display size, they can use common off the self panels (like the Chinese), therefore cheaper, have better specs."

"AI in several areas, especially camera Auto mode they said will not sucks anymore"

"5+ years of software updates"
bug左
正常點都係full hd
人地小米肯比錢
sony mobile咁慳皮點會用
希望軟件更新係真㗎啦…
真 無限好處 睇黎部1iv過保打柴的話要換v
5年security patch
轉 ratio 嘅話寧願轉 21:10
唔知會唔會有 A6700 嘅 AI 對焦 + auto framing
仆你個街如果真係announce咗改20:9 即刻入返部 V 仔
睇電影唔會多過平時其他用途,咁不如要平時打直用睇嘢舒服啲,除非你真係好鍾意睇電影但又唔鍾意用大mon睇(有啲奇怪)多工就基本上會加部iPad或者電腦
唔係官方出黎講都冇人會信
不過同為日廠既sharp都玩到5年更新sony 真係要 檢討下
sony:要訂制不了
呢到d人用部機黎睇人21:9電影時間佔90%
21:10 = 18.9:9
我覺得Sony個21:9就算唔係手機主流比例
未至於要收咁多負皮
特別係當間間廠啲機都差唔多款嘅時候
真,獨樹一幟其實都係一個優點嚟
成日見啲人屌罪大第一句就係21:9遙控
但明明罪大大把嘢抵屌過呢樣
上面爭論21:9有用定無用個focus根本錯曬 21:9有無用係睇用佢既用家而唔係主流用家使用習慣
就好似揸車主流係自動波但有人鐘意棍波 影相主流係手機但有人鐘意單反 聽歌主流係手機+true wireless但有人鐘意磚+耳機
Sony手機依家個設計就好似佢地一樣 雖然少人用但用得都一定有佢原因 想用既人就算要貴過主流佢地都會照樣課金
當Sony愈嚟愈向主流靠埋一齊 其實除咗SONY依4個字母之外佢同其他品牌手機已經無好大分別 成部手機拎走曬部部一樣既SPEC之後佢既附加價值就得返4粒字母 咁到底仲有幾多人會同Sony埋單
唔會喺電話咁細個mon睇戲
不如cut返短個mon keep返闊度咪仲好揸手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞