Sony Xperia 討論區 (159) - 最後一代 5 系列?

581 回覆
6 Like 3 Dislike
1V 試機記得試長焦有冇灰濛/成像鬆散問題

新機區
Xperia 1 V $9699/$10499
去電訊商出機 可享最大優惠

1IV 1V 找不同

換咗 CPU (8G2) | 換咗主攝鏡 CMOS (Exmor T for Mobile) | 設計改少少 | Photo Pro新UI新夜景Mode新Filter | 換咗喇叭

Xperia 5V $7499

換咗 CPU (8G2) | 換咗主攝鏡 CMOS (Exmor T for Mobile) | Cut咗16mm鏡 多咗個Video Creator app 往後會更新畀Xperia 1V

Xperia 10 V 真韭菜價 $3499

換咗雙前置喇叭 | 換咗主攝鏡 CMOS (大 1.6 倍) | 連 CPU 都冇換就出 吹咩

特約經銷商區
詳情請參閱 https://www.sony.com.hk/dealer/xperia/

傳聞區
啱啱先出新機 仲想有啲咩傳聞

新機注意事項

實用功能 (2022/1/26 更新)

慳電技巧 (2021/11/23 更新)

Photo Pro攻略 (by 暴大食屎系)

Bug回報/功能要求
即係cut旗艦機 然後中階機賣旗艦機價錢
點解我見到「中階機賣旗艦機價錢」會忍唔住喺度笑
五月將至 傳聞滿天飛

1. 1VI cut 4K 螢幕 & 21:9 比例
2. 5V 係最後一代 5
"I can confirm that there will be no 4K and 21:9 aspect ratio every products in the first half of 2024. Atleast there is no punch hole Xperia 5 lineage is gone.

They are focusing more on AI and "midrange" consumer type. If you want flagship best of industry specs then run away while you can because its gonna hurts a lot"

Source:
https://www.esato.com/board/viewtopic.php?topic=209061&start=165
如果佢真係想重入中階機市場,價錢,硬件同軟件更新真係要做好翻啲

如果唔係又係搵鬼買
LM 貼錢買難受
lm
唔知係咪電池發漲,螢幕有少少頂起咗
部1II捱咗四年比想像中耐
如果傳聞3仔會用到7+ gen 3 大家會唔會考慮

7+gen 3 好似係低配8 gen 2 CPU + 8 gen 1 GPU
"I can confirm that there will be no 4K and 21:9 aspect ratio every products in the first half of 2024. Atleast there is no punch hole Xperia 5 lineage is gone.

They are focusing more on AI and "midrange" consumer type. If you want flagship best of industry specs then run away while you can because its gonna hurts a lot"

Source:
https://www.esato.com/board/viewtopic.php?topic=209061&start=165
中階規格賣旗艦價錢
入門規格賣中階價錢
產量咁低仲訂制4k芒回唔到本
但4K用唔著
sony個4k除左youtube同原生相簿用到真係冇其他app用到,因為平時係行1080p
最搞笑連Netflix 都唔做支援出唔到hdr
netflix disney+ 都唔支援
youtube又唔係段段片都有4k
留黎其實冇用 又唔夠人地光 又晒電
換MON又貴
我而家對Sony手機嘅QC同軟件都缺乏信心,起碼觀察多一兩年,如果急換寧願三叔A55,橫掂已經用緊三叔
自問7系都應該夠用(完全唔打機),
最大問題應該會係佢個開價,
無咩邊次sony定價係合理
1V出之前仲講笑1V或成最後贏家
點知今次真係最後
想屌netflix好耐, 佢都on99, 個mon有4K, 佢畀SD解像度我....
咁好笑
1ii反而仲有HDR
出a55 買s23仲好
其實21:9唔知有咩好J
本身手細,係咪都要雙手
睇片多數都睇Youtube
Netflix就電視睇

搞好D鏡頭,音質好過啦
靚野就俾小米用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞