有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(12)

290 回覆
4 Like 0 Dislike
今晚玩
但太多新野(Landless adventurer, new start date, Byzantine new government)
玩左陣無家者,唔係好知玩緊乜
黎緊又多game玩,諗緊退唔退
有冇巴打分享吓CK3好唔好玩本身玩開EU4同HOI4

見佢出新DLC又舊DLC半價, 衰在佢冇subscription試玩, 驚買完DLC又唔啱玩
勁好玩
不過類似stellaris要多啲roleplay

https://youtu.be/0Qd26me_KUw?si=_eLfwvlKrej7G94V
一半半,本體一百蚊買一定抵 (唔計HB包既話)
但係DLC有唔少都好伏 (唔值果個價)
有冇人都係ck3更新咗之後隔一排就hang機 要熄機再開過先得咁樣

而家係玩一排到就會自己收皮
cpu 頂唔順
有冇咩解決方法令佢唔會chur到咁盡

因為之前都冇事 而家唔知點解搞到咁
睇漏左,你係更新先咁,咁應該係你D MOD問題
冇開mod 淨係有開DLC

我上佢官方support睇 其他人係登入嗰個位hang機 我就係玩玩吓半路 就想睇吓有冇解決方法
屌CK3生仔概率係咪低咗,點解玩極都絕嗣
我第一個save以為自己唔好彩,之後開多兩次,都係絕嗣
瘟疫勁到黐線,係咁死人,已經係咁堆瘟疫抗性
仲有幾十年都唔扑嘢,三個開局仔女,無一個生得出第三代,on9
試下搵多啲人幫手
冚家鏟符合史實
尋晚開左局landless adventurer
成個家族得兩兄弟
做左幾個任務大佬就俾人決鬥斬死左
之後細佬搭船渡海遇到海難死埋個老婆
對拜占庭冇乜興趣, 不過新年份有鐵木真 Baldin IV Saladin呢啲可以玩吓唔錯
咁先正常
以前太低生存率
政治太穩定少rebellion
基本上897 start玩到一半周街都係karling
玩左陣CK3, D人物關係真係好癲, 邀請小國王過黎搞好關係, 佢就猴住我老婆, 仲問我可唔可以卧室私會

另外想問要搞好自己經濟係咪揀個靚地型, 係唔知起城堡定城市, 城市好似唔屬於自己
究竟 all De Jure(所有法理領土)的cb war objective喺邊呀屌你老母臭西paradox,打蒙古人打左十幾年,贏左無數場戰鬥,因為係甘打仗,同時間雙線作戰打和左十場內戰都未搵倒個war objective????????
宜家因為無control war objective負180 war score點撚搞呀
仲有呀,明明派系忠誠度負數,班封臣都係咁反我。仲有共治頭銜會自動stop合併軍區計謀。堆bug多到癡線paradox真係垃圾公司黎屌你老母
普通地龜到完場都未發到圍
所以好地好重要
有礦,如馬里三金礦
然後就係有收入特殊建物,例如加西利亞教堂,仲有通常聖地D清真寺,教堂寺廟都係。
另外最出名當然係君士坦丁堡,淨係個城牆都有10金收入。
另外起地產(即城堡,城市,教堂),基本上如果塊領地地產位無4個好難起到第二座城堡,除非event之外,玩家起城堡除左革新之外其中一個條件係領地已有一城一教堂。

至於起邊樣好,係改版之外宗教封臣大netf,基本上城市會簡單d,城市一黎雖然比征召兵少,但係錢會多d,征召只係炮灰。其次邪道玩法通常市長身上都好多錢,可以搶。
唔好玩 建議玩ck2
咁普通地係咪起晒D軍事建築咁得
唔係,你要起經濟建築先,有收入先養到軍隊,然後起防瘟,現版本無防瘟好易死,懲罰又大
之後按情況起軍事建築或者防禦工事都得
想問封臣契約有冇話點SET最好
見可以令佢地臣服, 低義務就容易達成但唔知係咪好既選擇
上網睇話佢地低稅就會發展得好D 唔知係咪
佢發展得好你無唔會分左多
特別係遊戲機制上
佢比九義務份錢同征召兵你佢就理得你去死
所以強權真理永遠係自己強大同富有
比人打同敵人打都係你,所以你需要只有自己變勁就得
反而你封臣廢佢作反你都無咁難打
你調高義務佢又唔開心,調太低你又無用食,所以想躺平賺錢係建基於你有足阿強大。
你一個封臣發展再好,封建個稅率咁低,你抽唔到幾多水。
反而你一堆封臣疊起黎每個抽d積少成多仲多錢。
條線拿捏係封臣唔多想作反就得,佢地革命就唔會交稅,你如你靠哂佢地你未平亂就球產
所以自己個基底地要發展好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞