有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(12)

198 回覆
3 Like 0 Dislike
香港時間=5月9號先出呀屌佢老母
禾巧巧巧巧巧巧巧巧巧巧巧巧巧巧巧巧想玩eu4
eu4最終dlc出了但有啲貴
Victoria 3: Expansion Pass買唔買得過?
如果你係有興趣又會想買DLC
就都OK
佢包到最新就出個個
本身新個dlc幾貴無減價
佢尼到個組合包會另外有個折扣變相減左50蚊
但係要提一提你個組合包無本體
有冇人好鍾意睇班電腦自己喺到打

我上網查一查發現有好多人同我都一樣

大陸有個term叫「看海玩家」
外國有個term叫Drew Durnil
Crusader 3值唔值得入手,europa, victoria, heart of iron都係明與唔明之間咁玩
我覺得而家最好玩既就係ck3
見d人玩oriental empire有得用宋朝好正
見特價入手ck3
玩慣eu同hoi既我,完全唔知ck3玩緊咩
簡單講個最大分別係
EU同Hoi係本身會有NF或者任務樹
你會跟住發展去做
因為做齊任務樹或者NF d要求個獎勵太大,而且唔跟住亂做無乜意思,所以大多數你睇個樹就會知做乜。

CK3同Vic3基本上係比較沙盒成份高,特別hoi4有史實ai尼個設定,大多數情況開始走勢係玩家唔干預下都係固定。
但係先不論Vic本身一堆國家開局個方向會跟史實走(如普奧戰爭,鴉片戰爭之類)
但係佢無限死Ai國內發展同立法 所以赤化英國赤化法國都會見到。
至於CK3 更加唔好講除左幾個比較特別史實人物之外,開局能力都係隨機(例如我選1066佛蘭德斯公爵,你可女開局3次,3次起手金 錢,人物性格同埋起手軍隊都唔同,個隨機性就大左)
當然RP game代入應好重要,所以有d玩家會選擇成就向,舉個例子,867劇本開局內憂外患伍麥葉,係阿拉伯權鬥輸左黎到伊比利亞半島(即現西班牙),半來勢如破竹結果比法國擋住,史實最後末落,然後係200年之後係伊比利亞天主教復興活動之下將伊斯蘭走出左歐洲
但係淨係伍麥葉自己都已經可以解幾個成就,例如統一西班牙,向法國報仇,由西班牙打到反阿拉伯對阿拔斯報仇。

如果唔係就另一種自制人物然後代入去每一代到,由小發達,堅固家族歷久不衰。
遲下年尾更新DLC可以玩埋無地角色,係拜占庭經營家族莊園同權鬥,或者係出面大冒險建立功名贏得君主嘗識比地你。

CK3比教係玩自己,另外官方重製左1066新手劇本,玩愛爾蘭個角色教學差唔多學哂CK3 d基本野。

之後就到你對文化同歷史理解之中有無d乜係自己想做或者逆天而行,P社玩家就最簡單。

有羅馬地方就消滅羅馬。
無羅馬地方就建立羅馬。
師兄講得好詳細
不過小弟玩eu4其實唔跟任務樹,通常都係想實現史實以外既野,例如摩洛哥玩殖民,格拉納達反攻卡斯提亞,玩阿曼變身波斯,勃艮第唔認命咁
應該咁講,eu4好明確知道玩家要去擴張,當中擴張既方法同方向可以多樣性而有趣。
但ck3仲未玩得明我要做咩同點做,經濟同軍事系統仲係唔明要點樣發展我ck3本身首選都係伊利比亞既泰法國家,然後開咗個save,唔明自己要做咩
ck3 感覺係著墨於個人多於國家
你當係國家版嘅 the sims 可能比較fit
CK3第一樣要理解係法理同繼承法
首先法理係指塊地上下關係
舉個例子就係例如成個伊比利亞,最大個法理叫西班牙帝國,下面有好多個王國,例如其中個叫瓦倫西雅王國,然後瓦倫西雅王國底下有3,4個公爵領,然後每個公爵領又可以由2-3塊伯領組成(但小到由一塊大到8塊都有)
雖然統治上唔係法理領主會減好感,但並唔影響統治,法理主要影響繼承同埋戰鬥BC

然後因為有直轄領有上限,實際上上你唔可能每一塊領土都係控制手中,所以會封出去。你實力好取決於你直轄領有幾強大,因為領土封出去名義上係你領內,但係你只係抽%稅,並無控制權,而CK3封臣只要交左稅,領主比人打除左本人之外係無義務出兵,所以繼承封地就好重要。保留強大富有土地。

由867年到完結1453年5月29日(君士坦丁堡陷落日,亦EU4開場年份,好似你)
差唔多600年,你都係要為繼承而煩惱
佢入面有唔同繼承法,但係好長一段時間你都要比均分繼承法阻礙你強大,所以點樣發展唔會令到王國分裂都係要點之一。
成日話虎毒不吃兒,為左王國會狠心定係人人有份都係你RP一部份。

至於經濟,隻Game會約200年走一個時代 當中會發展科技係自動Run,只有文化領袖可以選擇跑邊一種科技,但係當中亦可以融合文化,本身領地經濟係睇發展度同建築物,發展同等同人口,決定塊地基本征召兵同人頭稅,然後唔同建築有唔同效果。例如起農田可以有高稅收效果,領土糧食補給同埋開party收費平d,起軍營雖然無錢,但係有士兵,同埋當有軍隊駐紮可以提供buff比軍隊,亦例如城門會有稅收亦有防守Buff領到敵人攻陷領地需要更耐時間,但其各種效果都唔突出。
然後亦有文化同地區限定建築,尼個要玩耐左自己睇下,好難全部講哂。
另外軍隊亦都係,玩家可以起d乜,招乜軍隊都係睇玩家角色所屬文化。
但係文化之間有接受到,接受到低就會互相討厭,而且領地平民都有好感,所以異文種統治會有機會令到農民起義。
另外CK3最重要一環就宗教,宗教好大程度影響你有d乜可以做有d乜唔可以做。
甚至連繼承法都會有影響。而玩家係一定了解之後亦都可以自創改革宗教。

你做d事大部份都係以你個人為主,但係最終影響都係你成個家族存亡。你唔一定要做國王,但係你可以係一個公爵,係同一個地方服待過7個國王,6個王國,比起名不見經傳d國王,可能你家族打過4次十字軍,每次都推左家族人物去經營聖地,真真正名家。
CK3最好玩就係瘋狂配種
聖婚,純血
一定要係同家人… 先可以推持到家族純正既血脈
玩返EU4 Burgundy做成就,一開波打爆法國用任務拎晒佢D附庸,諗住後面輕鬆打,玩落發現好多野唔對路。

首先爆承繼EVENT,諗住唔做奧帝/法國PU玩獨立堅持保留低地,辛辛苦苦用勁多外交點吞晒低地3國點知吞完就Netherlands獨立冇晒低地。

然後神羅方向擴張好痛苦,小小地已經包圍網,已經出左間諜IDEA 拎埋時代個-AE BONUS。

有冇巴打教路點玩Burgundy特別要做成就要拎神羅地
好似做法國pu跟住即刻造反最好
咁樣會自己食晒啲附庸
仲要本身打殘咗法國嘅話要造反都好易
不過而家法國mission tree可以秒食burgundy
唔知依個打法仲work唔work
睇WIKI都係咁教 係估唔到吞晒低地國即刻獨立依下真係搞唔掂
神羅果邊又係怪怪地,跟任務加入神羅然後國家Rank本身係Kingdom格硬變做Duchy,搞到要食Governing capacity penalty。最後要附庸一個Elector又要同皇帝慢慢拉關係轉自己做Elector先解決到
差唔多兩三年冇玩p社game,見到ck3年底個dlc即刻想玩返可以控無地角,1178劇本有齊巴巴羅薩+獅心王+薩拉丁+阿基坦的埃莉諾+傳說中姓科穆寧嘅鄂圖曼祖先
漏咗痲瘋王鮑德溫
加入神羅做埋皇帝
希望佢出完拜占庭宮廷官吏機制可以重製一下敵友DLC應該更加好玩
想問問呢,係ck3成立埃米爾既話
成立後個國家名一定係跟家族名而唔係地區名?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞