有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(12)

198 回覆
3 Like 0 Dislike
如果冇記錯嘅話好似可以喺game settings度轉
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=2939087501
Stellaris個gundam mod好唔好玩
見d dlc半價, 想買黎玩gundam
話說ck3 有無邊個位睇到繼承人順位既排序
click人物,再click國旗
玩緊HOI4個KR MOD
玩國民黨左派到最後先發現孫科始終都係上唔到台
為左Norse Religion 用左丹麥刷左勁耐先出6/4/4 (有任務加成變6/5/5)同埋個event出嚟
EU4 想問點阻止到其他國家嘅貿易力量 我已經佔晒D地 都係拎緊50%
另外想問100%貿易力量之後 係咪冇需要再起市場
@灰燼執行官
我萬年都唔入黎一次居然一入就見到有人召喚我
trade power除咗地嘅trade power佔大頭之外,仲有:trade fleet、merchant(內陸merchant特別勁,有flat+50 bonus)、下游trade node嘅trade power(下游trade node會根據該trade node嘅trade power自動分一部份上游的trade power走,所以下游永遠比上游更有優勢,一個trade node越多上游,越少下游就最好。因為下游越少,下游trade node分你嘅trade power就越少;上游越多,你就偷得越多trade power)

以你呢個例子為例,阿斯特拉罕astrakan呢個trade node,兩個上游兩個下游,就咁睇勉強算一半一半。但astrakan係一個內陸trade node,內陸merchant有加成,任何國家無論大小求其放個merchant過黎就偷50走。再加上astrakan呢個node地塊少,trade centre少,就算有兩個上游都偷唔倒咩嘢trade value,因為本身嘅總trade power太少。
偷得嗰少少,出又出兩個下游,自然乜柒都流曬出去。
要阻止下游國家偷你trade power,當然就係殺落去下游換個trade node
少年,你唔覺得君士坦丁堡個trade node很香嗎
唔該晒 好詳盡 難怪埃及同君士坦丁堡戰略位置咁重要

玩咁耐依家先知內陸node有bonus
照咁講霸晒成個node嘅power都要升港口同起市場?因為瓜分到上游嘅power?
可以咁講,不過與其用錢起建築不如用d錢請兩隊傭兵車平上游嘅國家當然如果玩multiplayer就一定起黎偷trade
做緊西班牙全任務成就 其中一個任務係要將San Francisco加入耶穌會 但需要殖民地直轄塊地

好死唔死佢依個洲佢拎得一塊 其他4塊比第二個殖民地拎緊 有冇計仔逼佢直轄咗佢或者讓返塊地比人 打咗咁耐因為咁而做唔到成就好ON9
原來有粒制可以釋放 咁就拆得掂
由1.13玩到而家
一路硬頸冇買support independence個dlc
終於!
終於!
終於Ironman玩到navarra開局,flee去新大陸食晒成個北美!!!

之後可以反攻西歐
諗下變西定變法好

今次navarra 個新idea海軍無敵
種田,科技又有discount
霸左加勒比就冇人可以入侵到
GB 海上都唔夠你打
其實唔變身西法都冇乜所謂,係陸軍差左d
靠成個美洲ge體量壓返過去歐洲應該夠做

問題只係黃金通漲高到仆街
有無TNO fans
新果個道阻且長submod完成度好似幾撚高
可以當一個大更新玩
身為戰略遊戲fans
光榮,p社,全戰,文明都有玩過

我覺得P社最好既一點真係有虛擬人物,同埋啲人物有空間俾你腦補到有血有肉

近排玩緊信長新生發現光榮呢part做得好差,所以有感而發
信長同paradox係兩類game嚟
你玩信長三國係玩佢啲人物同埋事件
Paradox就係玩佢個時代背景
所以做得差係正常
因為佢唔係focus依樣到
要圍住堆真人去玩嘅本身都限制咗好多腦補空間
太可惜

我成日FF有一隻我理想中既戰略遊戲
鋼洪既軍事,光榮既立繪,ck既角色刻畫同家族傳承,維多利亞既內政

我反而對全戰同騎砍既戰鬥形式冇咁睇重
vic 3有無ching買左新dlc 好似評價唔錯
Vic3 1.7+DLC,琴晚開始玩,幾好玩

改左幾多機制
1. 冇左關稅同盟,改左國家集團。國家集團內基本上係同一個市場,但可以申請獨立市場。
2. 有返國家對國家既投資系統,後期既建造力可以輸出他國,同埋可以投資自己D附庸,唔洗睇住佢地唔識發展。又唔洗為左資源“格硬”吞併
3. D附庸升降級有個進度,難左神速吞併。(好事,唔洗控太大國土)

DLC個博弈主要玩中亞波斯,要玩英國or沙俄先or相關國家,先多events。玩緊沙俄都有趣既。

未玩到後期,唔知會唔會好似1.6咁,後期狂吸移民。
玩咗兩日試咗幾個國家 感覺佢econ balance完好似窮咗好多
1.6冇投資系統,要資源就一定要征服,用附庸都唔得,附庸唔識起野。
1.7多左投資,應該對小國有利D,唔洗格硬打。今晚試試比利時or荷蘭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞