有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(12)

198 回覆
3 Like 0 Dislike
1337年開局好期待
Vic3 ai 唔投資資源可以點搞?
例如巴西既橡膠,波斯既石油,到後期應該全部市場都缺
但佢地都唔去開發
係咪只可以自己搶地開發
你個名,大家準備好玩奥圖曼大一統了
1.搶,歐洲國家霸中南美最好,大部分都有European heritage,油就委內瑞拉,鴉片就哥倫比亞,橡膠周圍都係。
2.裝mod
Foreign investment或者合成橡膠合成油都得
堆落後保守ai無人搞佢就會坐成世
試過一次大清無比英國搞
中日韓三國無人理坐係到坐足全場
伊朗波斯又係
所以有能力去搶就好了
有資源,有人口,有稅收
新手一概推薦保加利亞

巴拉圭輕鬆掃場 追住巴西阿根廷智利嚟打
日月重開大唐天
同1.7出個DLC好似有投資了
加埋陣營終於有經互會完全體
朕嘅祖先會阻止你
你將如閃電般歸來
1.7成個經濟建築系統都會重組,不過睇完官方簡介,開放自由市場好似又更加廢了
都冇好過
你個自動建築AI搞唔好都唔會有得玩真正意義上防任
計劃經濟算都係
1.搶,歐洲國家霸中南美最好,大部分都有European heritage,油就委內瑞拉,鴉片就哥倫比亞,橡膠周圍都係。
2.裝mod
Foreign investment或者合成橡膠合成油都得
同1.7出個DLC好似有投資了
加埋陣營終於有經互會完全體
1.7成個經濟建築系統都會重組,不過睇完官方簡介,開放自由市場好似又更加廢了
都冇好過
你個自動建築AI搞唔好都唔會有得玩真正意義上自由旀任
計劃經濟算都係
歷史已經話左你知自由放任唔係最好
部份計劃+部份自由先係
試緊HOI4 巴西 World Conquest
雖然無呢度其他高手咁多trick同打得快手 但搞得掂既話 都會想試下寫下戰記上嚟
我淨係想單方面比歐美投資再單方面國有化d企業
多謝樓上三位巴打
今日抽時間玩左佢個教學,結論係玩完都係一頭霧水

我見電腦成日挖戰壕但我又搵唔到個掣係邊
只要隊兵企定就會開始挖戰壕,不過一郁就會冇咗
求教
Vic2 日本開局 西化左之後應該做咩好
拎完Manchuria 之後就畀俄佬declare war / back opposition in crisis 搞到係咁re
衝緊military research 但啲政治 經濟應該要做咩好
V2當然係繼續打大清

一則人多可以做市場,二則V2冇礦場/農場size機制,人越多產出越多,你啲煤絲鐵靠曬佢
通常infamy 去到30就畀俄佬搞鳩我
拎左滿州都要嘔返出嚟
咁咪種下田安居樂業一排先囉,俄佬好易自爆。

再唔係等佢世界大戰落場唔得閒理你
所以想請問 vic2點種田
宜家都係national focus 喺首都promote緊capitalist
但factory同埋啲Reform唔知點enact
轉工人,你要迫啲農民同artisan入廠扭螺絲,capitalist種得耐田自然有。

中產同底層拉滿稅,高層拉到最低。迫Artisan破產階級下滑去做工人;開廠既capitalist有錢就會自己起野

政體係constitutional monarchy、Dual monarchy定absolute monarchy?

仲可以自己揀政黨既話就塞個經濟政策係state capitalism 或者intervention 既做內閣,望住市場冇咩就起咩。

教育同醫療一有機會就要改。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞