有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(12)

290 回覆
4 Like 0 Dislike
ok trytry但下面有d comment話會閃退
idk la long time no play this mod
經濟如果你係獨立市場都係缺乜起乜
早期可以農場為主,農場一樣會削地主力量
至於改革原則上係慢慢改,如果有d勢係主流太中例如貴族,地主,教會尼d
係佢地變弱之前改革郁到佢地利益就會引發內戰,如廢奴,宗教自己之類

你建設越現代化,保守勢力力量就會減低,另外早期改革太多行政機關亦都會唔夠行政力
Agitator
這版本西班牙很強 先跟英法拉關係 特別是英國 開至高集團 吞馬達加斯加再放附庸 加緊造海軍搶先吞越南 跟整個中南半島

國內建廠後 允許私有化 等橙工廠勢力上黎改自由放任 科技研發平等主義 開比例稅 破局

只要盡量保住跟英國友好關係(最好同盟 至少也要共防)西班牙無難度可言
有冇人知點解隻life by you收咗皮
睇釋出畫面就知道好難成功 要畫面無畫面 要玩法無玩法

官方話係整體水準唔夠好 要開發到水準夠好
需要過多時間 到時都過時
呢類game點會過時

The sims又愈做愈頹

個問題係開發組覺得無論用幾多時間都無辦法達到滿意水準
連要開發幾耐都唔清楚
睇啲人介紹呢隻game

睇落幾吸引
最近玩翻Victoria3 好玩左好多
有咩新嘢
啱啱出嗰陣時玩 好耐無玩了
我都係
仲知個時唔撚買
依家打仗真係有兵
終於改咗個傻閪戰鬥系統?
唔係實體化
但係會見到d兵去到邊
視乎你邊期停
加左更加多史實領袖人物
多左鼓動者系統
經濟而家強制會有民間企業Ai自己起野
軍隊編制改左(如可以細分邊隊軍隊先用煙酒,d雜牌軍就唔用限成本之類)
最新係加左國際勢力團體劃分
另外戰爭同外交博弈Ai改善
無咁易偷大國首都
博弈亦都無咁易食Ai豆腐
波斯一帶加左大博弈event(大英vs俄國vs波斯一帶原住民)
同盟都廢既
同大國打
個同盟個以單方面踢走你
其實vic搶殖民地地既準則係乜?
Eu4好容易理解,搶左靚港口就可以將錢拉去屋企

Vic3殖民地係為左原材料同市場
原材料,如果你國家本身齊野就唔洗
但係戰略用品唔係特產區最後都係唔夠用
一係發展貿易同人買
一係打產地自產
最主要係石油同橡膠
而橡膠比較早期就用到
所以英法Ai好重視東南亞
仲有一個鐘ck3 new dlc復興拜占庭
新dlc power of road 無人玩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞