有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(12)

290 回覆
4 Like 0 Dislike
依家終於打左成個蘇格蘭返黎, 但去到2個王國頭銜就唔知點處理
如果有2個仔會比另一個仔食左蘇格蘭, 但王國頭銜加選舉法變數好大, 下面班人投死一個我根本當選唔到, 想問可以點解決
宗族點有多就拔繼承(前題沒太多個兒子)
然後愛爾蘭海島基督你可以把一些你不想要的送去修神學迫他出家
再來就是瘟疫區繼承法(把原要的都送去死)
另外平時可以走學術的禁欲唔級
如果不介意S/L,另外當懷孕時先存一個,讀檔變數會影響生出來性別,女的沒繼承權
有冇邊隻game新手友善?
睇你目標同興趣

首先如果你係非本社,只係發行都ok,最易會Aow4 ,本質上同文明差唔多,只係戰鬥方式改左

至於本社5萌,全部用PVE,而且用預設難度黎講,再加唔挑戰奇怪野

個人認為最簡單應該係鋼雄,因為鋼雄大部份都可以有一個流程表跟住去做,而且如果全部史實Ai個隨機性唔大

然後就CK3,基本上CK3最難個位只係如何處理繼承問題上面,解決到其實全部野都係手到拿來
而且最近官方重製左新手教學,跟住玩可以學到大部份野

Stellaris同Vic3機制上多野要學,新手無咁友善

EU4無玩(唔鍾意任務樹)
英白多拉唔識玩,片太少
冇人理
我自己淨係玩過EU4 HOI4 CK3 V3
要排我覺得係 HOI4>EU4/CK3>>>V3

HOI4同EU4可以跟任務樹去玩, 會有引導性D, 而且2隻都係填色遊戲慢慢征服世界, 機制上學識之後玩唔同國家都係大同小異, 依2隻最好玩我覺得係玩成就

CK3我都係岩岩開始玩, 似玩模擬人生咁自由度好大冇引導性, 上手難度唔大

V3都玩過排, 一樣冇引導性, 機制我個人黎講覺得好難, 如果你對市場系統有興趣應該會岩你, 我自己就到依家都唔明玩咩
想問咩情況先可以用手下既頭銜去宣戰幫佢拎地?
試過有選擇可以幫個女封臣宣戰, 但試過邀請個有強宣稱女人入宮廷, 佢變做廷臣, 但唔可以幫佢宣戰
因為佢女性,除非佢宣稱可以打塊地個領主都係女性
如果唔係男性only或者男性優先(睇文化宗教)
除左女領主之外仲有當塊地既領主係兒童,或者有無能特質既時候,都可以幫女廷臣打宣稱。如果當時塊地既主人係壯年男性,只要用陰謀幫佢上天堂就可以。即使佢承繼人都係壯年男就送多個上天堂。直到係女/兒童

主教造宣稱,招人生仔,陰謀,三管齊下

Ck3 其中一個成就a.e.i.o.u and me就係一次主動發起戰爭都不發動既情況下,成立一個奧地利大公國(王國)。主要都係靠婚姻同陰謀系統,有時間可以挑戰下。

另外我上邊講既方法主要係拎個宣稱去遺傳比自己族人,重要既係宣稱強宣稱可以遺傳比子女弱宣稱。 男(強宣稱)+本族女(母系)=弱宣稱子女(自己族人)。當有弱宣稱既自己族人,個男(宣稱工具人)就可以上天堂。

另外你講打左蘇格蘭之後會分裂,如果你科技已經研究左世襲統治,可以只保留一個王國頭銜,另一個毀掉,咁只係稅收減收而唔會裂地。只有聯盟分割承繼制會自動起新頭銜,其他承繼法只要最高級頭銜得一個就唔會裂地。

每個時代民政左一都有一個新承繼法科技<世襲統治><紋章學><長嗣承繼法>,本人覺得係優先升既。
我反而覺得eu4上手易,但細節位多
好多人話hoi4最容易我唔認同,本人完全唔知玩咩
可能我本身對二戰歷史無咩興趣
建議入dc group有唔明就問,甚至我得閒嘅話單對單教你上手又點話
通常揀一塊好既地去發展應該用伯爵領定男爵領做單位去發展?

我打晒成個英格蘭返黎轉做帝國, 佢有靚既特殊建築地產3個王國都各自有, 如果我想拎晒黎做直轄會食好多過多公國DEBUFF

如果淨係拎果D有特殊建築既男爵領發展, 然後每個加選舉法選自己係咪就解決左分割承繼法又唔會太多公國頭銜?
其實公國負好感一樣係到
只係相應選舉封臣有份參選會加減0
想要塊伯領唔一定要成立公頭銜
無都可以拎住
最多用唔到公國建築者
現版本公國建築勁係墓園
但係一般地產有起齊醫院都夠做
除左黑死病

至於繼承方面你理解係第一個係會分裂國家平等繼承
第二個係唔會分裂平等繼承
第三個係唔分裂,最大份比長子,其他幾個分剩番個d咁
你其實拎死兩個靚建築公領都好夠做
反正唔轉行政你直轄數都唔夠用
其實打完D地分封比其他人有冇一個概念決定點分?
暫時我亂分同盡量分比冇地既人避免一人獨大
玩到後面就唔知點玩 通常係咪有長子繼承先好拎多個帝國
同埋玩落發覺果陣既皇帝其實都好冇實權
我自己覺得vic3最易
明基本Demand supply就得
缺資源就搵方法 either殖民或者搶地
慢慢industrialise 同埋整合農業
慢慢改革政府可以整啲勁cursed嘅政府出嚟
中國特色社會主義,Communist confederacy共產黑人奴隸或者 Utah mormon fascist power bloc同武力勸教

不過最主要係你對邊個時代有興趣
睇你有無法理癌(者係法理邊界要2齊齊整整,唔係個人好唔爽)
如果唔係你個概念基本上上唔算錯
而且就算你尼代封完好穩
你換代同佢換代都總會有奸臣
不幸內戰當整地

另外封一d比自己家族,有助加多d宗族點數成長
有高等繼承已經好夠用
個問題係你唔會拎幾個帝國係身
因為除左長子繼承之外會封左出封
你拎一個帝國夠hold哂d封臣

至於無權原因係你封建係共主

如果你想玩絕對power就轉行政
又一回事黎
vic3我覺得最難同個體驗最差係立法
因為我唔玩列強,淨係玩後進國,一班刁民阻住哂。

另外就係佢自從改左有私人建設力之後
我就拿捏唔到國家爆發點
同埋佢個投資池改左新玩法
就算我私營哂d野稅收都係唔夠我全力開住建設

佢個平衡點好難捉
EU4 Steam減緊90%真係打到骨折
要出EU5, 係時候減價, 開始新一波DLC地獄賺錢
4真係傳奇GAME 頂到10年唔覺悶
負債唔破產就得
同現實一樣靠deficit spending慢慢捉平行
正常國家成條monetary reserve應該長期25-50%紅色
最多係你轉production method穩定價格之前貯金
唔夠錢未同現實一樣downsize construction sector
最多未國家破產賤民食泥
可能我太在意要收資要平衡
而且非認可非列強利息太高
有冇巴絲有玩群星 而家個meta係點
重新入坑完全唔識玩
打左幾局次次2300壓到周圍 但一係比大汗收皮一係天堂之戰收皮
隻Game究竟係玩爆舖定精球
爆舖科技又慢 唔爆舖一二產又唔夠
等左成10年啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞