有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(12)

198 回覆
3 Like 0 Dislike
雖然未必有人玩 但係 antebellum 啱啱大更新咗
Eu4果個?
漢化未更新,唔玩著
eu4如果要挑戰world conquest同one faith有冇咩tips

唔知點處理rebels同大量over extension, 睇utube見人玩奧地利唔知點解人地不斷轉TAG 變法國變英國變神羅
#153 搵你
放工覆
我主要都係play tall比較多,play wide經驗唔多,不過都盡量畀d建議
關於overextension+rebel嘅部份,正正係d youtuber不停轉tag嘅關鍵因為好多國家嘅mission tree都會有admin efficiency嘅buff,轉tag可以轉埋mission tree就可以攞曬咁多個國家mission tree嘅buff啦
可以參考下呢條痴線嘅片
https://youtu.be/_5B9ns2tfeQ?si=QS65AOpfaM4sUyfJ

world conqest我會將成個過程分成三個部分:
1.Starting move
eu4最緊要就係開局,亦係成隻game最好玩嘅時段!唔同國家有好多唔同開局方式,上youtube search好多人都有唔同見解,你可以講下你玩邊個國家大家再畀具體建議你?但總括黎講所有嘅破局/崛起嘅目標都係一個-財務自由
隻game有錢就有點數、有兵力。越早財務自由,就可以snow ball得越快。
財務自由隻game都係兩個方法嘅遮,一係你有個好嘅trade node(參考#110),或者金礦(唔夠錢有多餘外交點數種落去就係架啦,inflation大把方法解決。記住eu4係魔幻game嚟,降通脹仲易過聯儲局加息)
有叛軍唔夠manpower就用僱傭兵鎮壓。有個小tips,eu4士兵踩住嗰塊地可以減unrest,但剩係得一塊地有效果點算?唔緊要有個button叫
只需要一隊軍隊,你set佢負責suppress全個國家嘅省份,全個國家都可以享受-unrest嘅buff即係就算你隊軍隊喺西伯利亞,莫斯科都可以減unrest(話咗eu4係魔幻game)
另外如果你擴張嘅領土恰好係異教環繞,而前期傳教十分艱難,可以適量用下附庸國幫我食下異教懲罰,而且節省下行政點(admin換dip)都係適當減少rebel嘅好方法。例如muscovy初期通常會喺astrakan附近放個附庸hold住d sunni地先,優先covert kazan等更有戰略價值/經濟效益嘅省份。

2.expansion period
當你已經站穩陣腳穩步擴張嘅時候,你好快就會面臨第二個難題-ae
尤其係西歐地區,有個叫hre嘅黑社會。Dismantle HRE固然係一個方法,但仲有其他溫柔d嘅方法嘅。例如多善用reconqest cb。透過放出部分不存在/已消失嘅國家做vassal,我地就可以用佢地嘅reconqest cb打人。例如bulgaria 同byzantine就係最常見打ottoman會放出嘅vassal,呢d vassal core多dev多,係幾worth嘅choices
呢種'reconqest'打法下,好多player都鍾意一種idea combination(influence+admin+religious)呢種idea combination強大之處在於先用前期最唔緊缺嘅dip point點高influence idea、adm食地、mil升tech(前面嘅mil tech都幾緊要)
然後influ+adm可以湊出-40% annex cost,influ+religious可以湊出-15%cul conversion cost
的確係world conqest甚至係1 culture嘅不二之選
當然啦,假若你已經好熟隻game,ae不再是問題嘅情況下,無視ae打爆曬周圍嘅國家都係唔錯嘅選擇(俗語有話只要打得夠快,包圍網就追唔上我不過呢種打法都好攰下就並不建議)

3.無敵
當你已經世界無敵,第一列強/收入1000樓上/長期領先科技,剩低嘅時間都係手操時間
呢個時候就可以疊下d buff,一係轉tag攞mission tree buff,一係升奇觀,總之對住d +admin efficiecy/core creation cost/-unrest/+missionary strength嘅奇觀狂轟濫炸就係,無咩技巧。

仲有個小tips,超過100 overextension咪會係咁出堆+ unrest/-stab負面event嘅?你記得唔好press落去,因為先進嘅eu4引擎係唔會出兩個一樣嘅event喺同一個畫面,所以只要你hold住個event唔撳,呢段時間就唔會出多個相同嘅負面event

仲有好多嘢可以講,不過小弟趕住炒美股,有咩唔明再問
好詳細 唔該巴打 實際試下WC有唔明再問 都預左唔會幾次搞掂
反而想知 通常點樣轉Tag快啲
轉culture 要嘅時間都唔短
直接拆直轄,唔洗轉culture,你去到呢個體量(接近世界無敵)收入/manpower已經冇意義,限制你發展嘅係食地速度(truce/ae/overextension/rebel)

而且玩好trade嘅話拆直轄都唔會太傷
當然你處於遊戲早期嘅話想轉tag係要d 難度,或者可以abuse下d event。好多mission/ event會送core。例如ayuthaya眾所周知要去到age of absolutism先可以form siam,但係另外兩個國家(lan xang, khmer)唔洗。但另外兩個國家開局太弱,點樣可以享受ayuthaya嘅經濟體量,又可以極速form Siam?
於是有d痴線佬發明咗個方法:
1.ayuthaya有個event係ayuthaya可以inherit佢北方嘅vassal(無償獲得vassal嘅所有core)
https://eu4.paradoxwikis.com/Sukhothai_events
所以可以先食咗lan xang
2.將大部分地喂畀你嘅vassal,直到lanxang culture佔50%
3.form lan xang,再用event inherit返vassal,咁樣你就完全冇損失點數下成功擺脫form Siam嘅限制
印象中仲有其他國家都有類似嘅做法,我上面講嗰條片個痴線youtuber都有類似手段
外國真係好多痴線佬玩EU4依條片教點即時PU
https://www.youtube.com/watch?v=hG2vBNXkYjs&ab_channel=TheStudent

VIC31.7根本先1.0黎
ck3玩玩下意大利個繼承人上位變咗法蘭西文化點轉返
屌d叛軍多到老豆留咗兩萬蚊畀個仔都搞唔撚掂
ck3真係玩落好過癮
玩愛爾蘭一路打到做國王 原本見咁多封臣100%不滿 又見我有2大盟友可以幫拖咪逼反班契弟打佢地一獲
點知打打下個角色死左(50歲就死 明明老豆都有62歲
好彩大仔都打得下咪keep住打 突然又有另一班契弟兵諫我大半個島都叛變
好在連埋盟軍都夠輾壓班契弟 點知打打下大仔2個仔都打死埋連大仔本人都死最後由二仔做國王同平叛成功
跟住無耐就話對死鬼呀爺個女有興趣利申有老婆 但呀爺個女係靚過老婆 果陣用緊呀爺仲將呢個女嫁左比丹麥國王
最後同佢做情人仲生左個私生子(同老婆結左婚2,3年 蛋都冇粒)不過之後東窗事發比丹麥國王發現 做埋我仇敵
Embrace Français
你真係好夠樂觀,咁都可以睇到冚家剷同亂倫帶嚟嘅好處
ck3係幾好玩重點係唔會好似eu4咁滾起雪球就冇野玩
其實最關鍵係個心態,要當自己係個故事人物咁 immerse 入去先有你玩嗰種樂趣,如果照係好似eu4咁min-max玩嘅話就好易會因為太易玩而覺得無聊
可能係CK3真係有個人物係到 而且事件唔單只針對你d領地仲針對埋你角色發生 好似溝呀爺個女(姑媽)咁咩都冇撳就突然自己話對佢有興趣
不經不覺就代入左個角色
尼一代應該轉唔番,佢會轉文化一係細個比人教轉左,一係佢領地係異文化Ai自己接受左。
你可以做係佢生個仔,搵個你想轉番個種文化角色去教你個繼承人,叫佢轉換埋文化
佢係繼承機制上限制你早期會易分裂,如果你唔用特別手法去控繼承人之類。
不過改版之後伊斯蘭和諧繼承法好勁,等同開局就有高等分割
有冇V3教學玩極都唔係好明點改革同沖經濟

試左場西班牙 經濟都係缺咩起咩 但好似永遠都止唔住缺少咁
然後見禁奴隸有30%支持15%反對 咪試下改 點知地主起革命然後奧匈幫拖就比人吞晒

外交點都係多到唔知點用 開局同全部大國拉關係 拉到爆晒就唔知做D咩 然後D外交點數就係到浪費緊
有無包中國地圖嘅ck3 mod身為中國人見到ck3無中國好撚嬲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞