有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(12)

290 回覆
4 Like 0 Dislike
疫症好似死忙率高咗,但做營長可以隨時搬營
我覺得貴族同無地者個系數唔同
以旅行為例,就算你旅管好勁,你無地者都係超好危險
而且你只可以買d裝備無得請專家
同樣過,我無地者成日跌死人
入去拜占庭做番行政貴族勁安全,個旅管都無在野個時咁勁
今集可以去拜占做無地官?淨係有個family estate?
因為仲係玩緊營長mode,轉做freelooter然後周圍痴交打,battle贏有錢執
新DLC權力之路出左行政制(預設係拜占庭)
係拜占庭可以做莊園領主
領地係屬於國家,你個莊園先係世襲
然後軍區(公爵領)可以用影響力問皇帝拎黎玩
甚至皇位都係用影響力去決定
你無地個時就淨你得個莊園咁

不過封建未有得做宮廷貴族
HOI 4 出左新DLC
14/11出
新手想問CK3幾個問題
1. 我有個廷臣女性+出身卑微但能力好勁, 點解唔可能揀佢做內閣?但佢又可以做間諜首腦

2. 另外威望點先加多D同埋虔誠點可以點洗?

3. 想問招出面既人具體條件係點
試過用女系嫁個女出去比人地市長諗住招募佢但冇option可以招
但用個孫女用女系嫁比另一個人又可以用佢做內閣
首先要睇文化同宗教
無平等繼承女性唔比做官
間諜首腦係唯一可以任點人做
只要你封地唔可以直接封比女角,咁你內閣都一樣
威望好多方法,打仗,狩獵之類,另外仲有寶物
虔誠唔教改用處唔大,主要係儲黎加神聖好感,或者某d宗教event留黎消災用
母系係入贅,嫁出去係真係嫁左出去,前者對方會搬黎你宮廷,後者你個女嫁左出去。至於招人地宮廷d人,你無佢勾勾都好難搞,一搬黎講想招人都係直接招募騎士或者賓客,你威望越高會越多人黎你屋企打躉,另外監獄都可以用出獄換招募,只係忠誠無保證。
我安排婚姻果陣係有TICK母系, 但最後都係嫁左出去
另外想問你話無佢勾勾係咩意思
唔記得QUOTE睇上面COMMENT
勾係指牽制
母系生出黎會跟你家族姓
佢出左去原因係男方比左領土男方角色
有領土就會搬過去
你唔想佢走你就一係男方過黎個時封塊地比佢(因為你應該封唔到比女性角色)
玩EU4裝左MOD就會解唔到STEAM啲成就
想問下paradox其他GAME係咪都係咁?
主要係想裝中文

所有裝mod都唔得
以前好似有d中文mod標榜解到成就
而家唔知仲有無
最後想問點可以安全情況收返封臣塊地(剝奪頭銜)?
我係用外交去叫佢臣服, 但佢塊地既地產吸引好多想收返, 我已經有果塊地上一級既公國+王國頭銜, 但都寫住話係暴君行為

同埋隻GAME玩到後尾係咪都係得幾愧直轄, 靠收其他人稅去賺錢?
唔記得回稅收
基本上你封臣變多,你收錢會變多,但係直轄領係你力量基本,能建都要好好咁建
基本上而家防疫建築一定要食一格位。另外直轄管理數跟時代有革新同有d寶物同家族傳承都可以加上限
直轄可以係開game前set遊戲規則多1至2個,因為某次改版改少左,管理每5點額外加1塊。

一塊好既地(有特殊建築,多男爵領,平原地形)比幾塊爛地收入更多,特別係玩得耐建築加成高收入分別更大。

收稅都要睇有冇上一級既頭銜,如果冇係會減半外加減好感度。跟法理咁去打地/收靚會收入高d。

暴君問題,主要都係好感度問題,唔係role play強迫症,唔係負太多既話其實每個月會回幾點,如果你安全既意思唔係打唔過佢/有其他派系反你,可以直接收番。不過有派系反緊你(陰謀介面有得睇),佢唔接受既話係會直接起兵。最安全係用陰謀綁佢入臭格,即使佢兵力再高什至係你大佬都會100%成功。
唔該各位巴打 好詳細

再問多小小 文化(我估啫係科技)係咪除咗做領袖之外都係慢慢龜出嚟

另外家族又有技能樹 係咪瘋狂生仔多啲親族升得快啲 仲有冇其他方法
文化比教複雜
佢主要睇該文化領地伯領平均發展度
係極端例子情況下,例如我整左一個新文化,我係君士坦丁堡,咁你個文化理論上會發展得好快,因為食高發展加乘
至於文化領袖,主要你決定革新發主力跑邊樣先。時間就一定需要,但你都唔會話要可以特別快追到文化發展,所以想學先進文化最好方法係同人地融合,學人地d先進革新。

至於親族經驗,你除左多生之外,越多人有地,係領主,領主個地位越高,越多獨立領主都會再加多d。
另外仲有一d真物可以加。
除此之外仲有部分文化,例如希望個宗教讚助,你係該伯領持有人,拎住塊地起一塊教會地產,建成之後加1000都係一d方法。
要睇你手上有幾多資源
隻GAME人物數值有冇上限, 我見出面最勁都係35
下面個封臣無啦啦送個人比我問我用唔用, 寫基礎58軍事, 全人物之中最高
單一數值封頂應該99
唔係自捏人物好少咁勁
但係隨機野人有時有d好勁角色出現都唔出奇
同埋按制度,高數值唔一定係一家要放內閣,當然放內閣會更有效率,但係CK3會有強力封臣想入內閣尼d設定,唔入閣扣好多好感,好感算係某程度上忠誠指標黎。

如果你想知高數值角色指標,867年開局,威克薩斯君主繼承人,阿爾弗德,史上有名人士,d數值已經好頂,係正常情況下。
依家玩緊愛爾蘭目標係做不列顛皇帝, 但發覺擴張得好慢, 主要因為頭銜問題, 用偽造去宣頭銜都係拎伯國一個一個拎

有冇方法可以拎人地公國/王國頭銜一次過拎人地大量地
另外打落去應該有一大堆公國頭銜, 多過2個有DEBUFF, 想問點處理過多頭銜問題
要時間發展革新,革新有一次過拎幾塊地d科技
其次偽造宣稱,佢有機會可以整到公國宣稱(當然會貴好多),但係係隨機,當個宗教內閣話整完,你話要佢會keep住繼續偽造,有機會整到公國版。
再黎就係文化有以戰之名之類,可以用征服之類CB。
再黎就係宣教有戰爭狂人,或者對面你敵對,邪惡,如天主教對伊斯蘭,可以聖戰,聖戰可以打國王級別(一個角色一生一次,除非用傳奇重申神聖使命),或者聖戰基本上都可以用公國級咁打。但係聖戰你附近同宗教d人可能會介入,我假設你愛爾蘭用聖戰打英格蘭,可能蘇格蘭就算唔係英格蘭同盟都會參戰。
另外就係係歐洲信異教好易食十字軍
特別英格蘭有天主教聖地。
至於頭銜問題。
首先如果你唔係國王,公國頭銜係無上限,但係公爵可以有d封臣少過國王。
所以基本上主張都係,成立王國,多出黎d公領封出去。
再黎就係如果真係好想要第3,第4個公領頭銜,可以係頭銜到加入選擇法,因為領主票數同封臣票數個佔比唔同,一般你都可以有想要結果。
最後就係你其實只係想要塊伯領,個公頭無所謂,咁就唔好設立或者銷毀個公國頭銜就ok
樓上巴打講左好多正攻法,ck3都有好多做壞人既方法
睇番你講想成立大不列顛,唔用聖戰既情況下可以搵有你想要果塊地強宣稱既人(有加號),最好係流浪者,咁可以安排自己人去母系婚姻,之後下一代係仔就有弱宣稱,就可以直接打個公國/王國番黎。注意要低你最高頭銜一級,否則會變白打工。

方法2 可以安排個女兒去同其他國家第2 第3承繼人母系婚姻,之後他國第一承繼人陰差陽錯下消失左(最好係佢生仔之前)咁你個女婿就係下任國王,然後女婿係生左外孫之後都消失埋,到你玩個外孫既時候就係2國國王,可以唔用兵就拎到土地。不過呢種方法要控制下自國既承繼次序,唔計扣宗族聲望直接取消承繼權,愛爾蘭有傳統可以叫d仔去做修士

方法3 照玩兒子/第1承繼人,不過做到宗族長,宗族長可以用宗族聲望拎同族族人既宣稱,咁就直接有上邊方法1/2 族人既宣稱。

有信心自己係一方霸主,可以研究下教改/轉其他教,聖戰係最快既佔地方法。不過外交距離冇同一信仰既話,會冇盟友同難招手下,因為唔同教結婚會-1000點認同,基本上係冇可能。
非常好

再補充一下,如果走學識路線,中線有聖許漏洞,可以用虔誠同教宗買宣稱
不過如果自己已經有國王或以上級別,教宗唔會幫你
但係公爵級宣稱可以無限買,除非你罪大惡極(宗教角度)或者個宗教領主好憎你
不過我唔記得如果個宗教無領袖用唔用到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞