石硤尾大坑西新邨 直播 約 20戶仍不接受搬遷條件拒絕搬出 居民稱平民屋宇沒有妥善安置政策

278 回覆
8 Like 44 Dislike
班寄生蟲成世靠人養,臨老俾人一鑊翹起抵撚死架喎
一早接走佢哋啦,廢柴
小妹唔係好了解, 想問幾個問題
請問本來要唔要交租?
係咪每戶賠60萬?
之後係咪有新樓比返你住?
要間別墅
一定唔會比老豆老母條命較飛啦
住危樓咁Pk
啲人講老人家唔願搬
有冇去過實地睇
真係勁殘舊,隨時冧咁
對自己咁狠心又要繼續住就唔好怨人逼遷
不如脆脆地簽生死狀啦
果度有眼睇,真係有日冧咗又搵納稅人埋單?
佢地唔搬係因為安置問題,而唔係要你唔拆喎
已經安置咗,有個補償plan,只係唔係原區
佢地唔肯接受又唔俾人拆
住緊、堅持唔走又點拆?果度實地仲有好多大字報掛住
白布紅字大字報控訴無原區安置
在大坑西邨居民梁太表示,她已70多歲,自升中學起便在民興樓居住,至今已逾半個世紀,現時與丈夫同住6樓的細單位,今日中午接獲平民屋宇的信件,指她合乎回遷資格,在回遷前將可獲發60萬元租金津貼,以5年重建期計算,平均每月津貼為一萬元。

一皮租,住兩個人,未計其他支出
你唔接受就係大貪
要每月俾一皮野兩舊蠶食社會福利大半世嘅社會垃圾真係痴撚線
點蠶食法?
真,住得呢啲屋都係基層老人,唔係富貴人家
俾一皮2個老人已經算好好洗,另外每月生果金都有1620
老人家有長期病之類,可以申請政府資助
啲錢用得幾多
全港有冇咁多孝子一個月俾多過一皮家用2老丫?
把尺唔好咁雙重標準
基層老人家洗費幾多,啲社福機構實有database
呢班人都無人幫佢地
唔係點解其他人接受到又搬走
人哋經濟唔靠地產,唔駛香港咁要不斷大量起樓先可以帶動經濟
唔係先搬走,個5年冇租金津貼咩
間屋交緊幾錢租?
緊係要交租啦,不過係極平租
賠償計合資格人頭,有多有少, 金額#115有po
回遷資格唔一定有
簡單黎講,依家合資格回遷,唔代表五年後合資格,佢有寫跟政府公屋條款
呢個係最唔人道俾錢叫班老人家自己攪掂,唔係個個都有仔女照顧,有年老居重照顧緊年邁母親
點解住公屋啲人,成日覺得一定要比佢住一世?
班老野攞住六十萬出去租屋只會愈洗愈少,唔會突然間發左達,有無咁長命搬番去先係問題
住寮屋嗰啲都係啦
第一日政府都話只係租比你
跟住收地又要生要死

有少少錢 又有公屋比返你
算係咁啦
自己後生洗哂啲錢
而家要人幫佢埋單
醫療係要比嘅
但冇錢開飯關人撚事
有腦嘅
會住成世公屋

以前啲人生咁多
當你生五個 只要一個係正正常常嘅
都唔洗住公屋 或者見你冇地方住
都有間房比你養下老
最壞情況都係老人院
一家8口單位到今日得兩個住都係無乜事
8人單位,我估有400尺,所以亦有1/2人居民住慣大屋,回遷咁細唔會慣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞