石硤尾大坑西新邨 直播 約 20戶仍不接受搬遷條件拒絕搬出 居民稱平民屋宇沒有妥善安置政策

278 回覆
8 Like 44 Dislike
歐洲啲天然石建築嚟 同人工石屎唔同
一球賠償
可以5年後必定回遷
肯簽紙就有錢收
仲想要咩?

愈遲搬走咪愈遲起好
仲想打官司
呢堆打官司嘅所謂光民村舊業主係有舊地契響手,亦有當年契換樓嘅文件(當年話交夠唔知幾多年租個單位就屬於租戶)但問題係無當年租金紀錄,亦無白紙黑字確認業權轉移,所以有排搞
租樓都會完約啦
你上面講嗰啲係房署管
大坑西係平民房屋有限公司管 政府就係唔打算插手
就算買樓都唔係永久業權
咩事? 政府收地起樓?
要安置專才呀,你班講豬阻頭阻勢
留得喺度就預咗
講到尾 貪得無厭
引入大灣拆遷隊啦
大力掃垃圾
好清楚,前港英承諾以租代供,可以住一世,而家想100萬趕人走
有無文件證明?
而家比20萬你,我收你層樓重建,你點睇?
原居民
洗唔洗政府另外補塊地俾你起屋呀
新九龍城寨
調查公屋富戶,就知會迫遷
要搵地方安置班支那磚才呀!
港豬留低預咗連5等公民都不如
弱智就出少句聲返去入筷子啦
廉租屋有得住益撚左你啦
仲要乞賠償 發窮惡
掟晒去老人院
要自己比錢
但係當年大坑西啲人想申請公屋唔要大坑西
房署又話佢地住緊大坑西所以無資格排隊
你當私人租約, 業主收返層樓lo, 合情合理合法喎師兄
條片話有大約12戶有文件,而家就係要拗文件上容許「久居」究竟有幾久
平民屋宇提供兩個搬遷安排,一是在重建期間,自行租住臨時居所或透過駐邨社工隊協助推薦申請過渡性房屋;二是住戶可領取一次性津貼並永久遷出。

被問及租金及搬遷津貼的計算方法,平民屋宇代表出席簡報會時表示,以一個4人家庭為例,如選擇自行安排臨時居所或入住過渡性房屋,將獲港幣81萬元租金津貼及合共港幣5.4萬元搬遷津貼。至於不合資格人士,平民屋宇也會為相關住戶發放一筆過「特惠搬遷津貼」,惟相關人士不會獲發回遷安排。

符合回遷資格的居民需要滿足以下所有條件,包括已登記核實及載列於平民屋宇與租戶訂立的租約附表上;以大坑西新邨的單位為唯一居所;現時沒有享用公屋福利;沒有在本港擁有住宅物業。此外,平民屋宇亦表示,60歲以上的住戶,若擁有一個非自住物業,其全年度應課差餉租值低於港幣17萬元,亦判定為合資格。
其實而家咪有強拍呢樣野囉
一陣引起仇恨拉曬入去坐
100萬都冇
其實呢20戶都係爭取緊自己權益,唔知點解成日話要「抗爭」嘅連登仔,好多會走出黎反對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞