石硤尾大坑西新邨 直播 約 20戶仍不接受搬遷條件拒絕搬出 居民稱平民屋宇沒有妥善安置政策

278 回覆
8 Like 44 Dislike
到時發展商話要重建,收你間屋,得少少賠償,你唔好喊
上得床黎牽被冚 易請難送 好人難做人哋當你水魚係咁撳
上面嗰隻南方咩咩熟口熟面,記得上次大坑西重建post又有佢份,話班居民大貪,跟住比其他人留言屌
間屋係你租返黎架咋,唔好當自己係主人先得架你地蠶食社會資源大半世,宜家仲有錢俾你袋,仲懶死唔走
有比租,即係班居民唔係霸返黎
咁咪win win大家發財
乜撚叫少少賠償?
依家重建比你遷回,仲想點?

加上公共利益+危樓 兩個原因你無得走
死人冧樓政府唔洗負責?
就係驚走數
因為無講明5年後必定回遷

https://truereport.hk/2024/07/%E5%B0%88%E9%A1%8C/%E8%AA%BF%E6%9F%A5%E5%A0%B1%E9%81%93/31915/

「6月2日平民屋宇派發給居民的回遷小冊子,說居民可以回遷,但底部有一段很小的字寫上此文件只供參考,不可作為法律依據。這代表他們可以反口說居民不合資格回來。一直沒有一個很實在的文件令居民安心,因此我拒絕簽回條。」他說。

本報翻查平民屋宇在同日發放給住戶附有回條的信件,發現下方寫了這一句:「本函所載條件並不具法律約束力…並不得作承認責任或提訴之根據」,此含義是文件不具法律約束力,平民屋宇可以違反給予居民回遷的承諾,居民也不可以此作為它承認責任的根據,而提出訴訟。

一份文件講明只供參考
無法律效力,連合約/租約都唔係
咁點簽得落呀?
你嗰啲租唔夠買我隻狗一個月嘅狗糧你有得用呢個租金住喺到只係靠人補貼,同乞衣冇分別
叫國安處黎收樓
賠償都唔夠搬出去其他地方嗰幾年嘅開支,你賠償合理未盡快解決危樓問題囉
係咩?法官閣下

乞衣都識講句多謝
問題係點解要跟市值租金?
重點真係成堆老人家 邊個會想搬黎搬去仲要自己搵
就咁聽落去都合理
但老人家臨老先要搬又係煩d
成班80 90歲
即係趕鳩佢地瞓街?

爭取緊合理安置 唔係用錢撻鳩人走
啲阿婆阿伯唔要錢唔想搬咁多次

你後生就話啫用吓個死人腦啦
因為養你班垃圾好撚貴,唔想再俾你地成班燶閪揸乾揸淨,所以趕你班乞衣走,點知你班乞衣佔左人大半世便宜仲想R多啲着數周圍吠
問緊你
死人冧樓邊個負責呀?
大維修費用村民比得起?
而家玩老羞成怒老屈 講到實牙實齒貼出嚟啦
你呢種人得寸進尺貪得無厭 日日出嚟害鳩啲後生
廢老收左補貼唔肯搵地方搬
自作自受訓街有乜問題?
一嚟老人家有情意結

有仔女既 啲仔女都覺得煩啦 好地地又要搬走
老人家都就嚟走 好地地佢想點咪點 都至少叫有人幫

無仔女就慘 兩老/獨居老人點搬屋
希望你老豆老母或者你老咗都有咁既一日
你放心, 我成家都唔係蝗虫
你岩,確實有屋係某些家人俾DQ,條氣唔順要打官司上訴,好多跟本出面有屋,仔女搬走晒

跟本身就搬走咗,佢自己講交唔出銀行政府機構信件,過俾人偷過信,所以改晒地址,我自己無唔見過信,但會唔會有人被人偷過信,就將所有信件地址改晒?

呢位後生但大條道理夾硬搵理由DQ佢,等佢老人家父母回遷,百年歸老就收返單位,無後生斷承

我唔記睇到邊到報導講,應該係透視報,但搵唔返

唔合資格回遷租戶都有10萬賠償,賠償合理與否,每個家庭理解唔同

回遷屋面積細話依家,都已經唔諗,有平租屋住已經好好,講緊係大坑西300尺原本住6人,但我住3人因為原本親戚無再係度住。回遷70尺一人,即3人210尺,同公屋一樣越新單位尺數變細

我只可以講我一家三口,帶住七十幾歲父母搬屋,好彩係有朋友租屋俾我地,確保回遷前唔駛再搬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞