石硤尾大坑西新邨 直播 約 20戶仍不接受搬遷條件拒絕搬出 居民稱平民屋宇沒有妥善安置政策

278 回覆
8 Like 44 Dislike
做善事幫舊樓業主食左佢其實係好人黎
印象中現行制度已經有強拍
最後留守唔走既
人地份數過左強拍門檻已經搞掂
你硬頸死守都比人趕走
好似到時只會分到好少錢定1蚊都冇
共產鐵拳打撚爆你
咁成個歐洲都要推倒重建,人哋D城市最貴租地段就係個Old Town
咩叫R著數?
俾人逼遷喎,氣幫高牆嗰邊?
佢哋只係租客,點強拍
其實大坑西村好似變危樓啦喎?
唔係遲早都要拆?
有班人話佢阿爺阿嫲上樓之前係有買
其實真係唔知點拗
都接受咗平民屋宇上咗樓,交咗咁多年租
最後話層樓其實係自己
送去勞改教育下
其實可以等到白田邨重建晒先搞都未遲,睇下有d樓齡仲比佢大D嘅屋邨例如西環,和樂,漁光,模範,馬頭圍等都仲未開始搞/啱啱起步
幾十年前我都可以話塊地係自己都得架啦,中英文件都可以歷史文物
本身都9成->8成,唔洗代入自己去大業主政府角度嘅
又真係有成功案例,差一兩伙夠強拍咪比大舊d你

就係開左咁既壞先例 個個覺得賣先就笨柒,越遲越肥
玄牛式收購
強拍唔係咁樣計

係全棟一次過拍,再將總數分開

死守唔賣既唔會蝕好多,不過未必係good deal 咁解

但依單完全唔關事
當正自已原居民咁on9
唔知以為你地大地主
當初搵地方安置災民,比地方你地住,你交租仲比埋業權你(光民村平房區),但你入面封信已經quote左當初租置合同條款,就係如果政10年內因為公眾利益而收地重建光民村平房區,你地係要走,但政府會補償。
信入到都提到新建大坑西邨比你地‘’久居‘’,但你地就當撚左‘’永久居‘’。
最終結果當然就係你地班"業主"個個收晒補償原地安置住左幾十年。

乞衣都識講句多野啦師兄

無咁簡單

有啲原居民聲稱佢哋係向平民屋宇「買」左大坑西村起之前既平房
當年係氹佢哋「轉移」過去大坑西村
所以佢哋道理上係有大坑西村既業權

問題係當年既「轉移」都幾明顯已經消滅左佢哋既業主身份
所以法律上難拗

但如果當年居民係用市價「買」平房
咁道義上當初既「轉移」係騙案
公屋當作係自己物業,有病
其實公屋都唔係,只係私人地方用好平租比呢班人過渡,點知死霸幾十年當間屋係自己嘅,我係業主就一蚊都唔比呢班人趕走佢哋啦,仲想用納稅人錢賠都on9
打官司唔關我事,我同鄰居都已經攞咗回遷租金津貼新年前搬走咗。

我自己原居民意思係出世已經住大坑西,住到大坑西係因為我阿爸係銀行職員,你講既野我無深究過
咁又真喺幾谷氣
幾多人住呀,球你老母
我屌哂你哋老母臭閪

根本係一班不上進的廢柴

成世人剩係識謀取香港福利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞