石硤尾大坑西新邨 直播 約 20戶仍不接受搬遷條件拒絕搬出 居民稱平民屋宇沒有妥善安置政策

278 回覆
8 Like 44 Dislike
最贊成就係政府唔好搞咩重建又要出錢又要俾人屌

棟樓冇危險淨係漏水石屎剝落 個業主自己頂得順咪由鳩佢
棟樓有危險咪出維修令 個業主限期內唔整咪告鳩佢 接管埋佢間屋 扣除維修費按市價賠俾佢

明明棟樓變危樓 係個業主自己要驚total lost同天價維修費
而家反而係政府同你急 啲危樓業主仲可以牙眨眨獅子開大口
仲引到一堆投資者落釘chur高個價 簡直弱智
你好短視
都話佢地係租客
如果剩返幾十戶 每人交1000-2000蚊租
請完個保安 燈油火蠟都唔夠俾
成條村八橦樓 為咗你原有嘅生活 燒銀紙咁俾你繼續住落去
放棄發展又係咪合理
活埋班社會垃圾啦
爭取更高賠償有咩問題?

連燈仔一見到重建議題,永遠屌人地獅子開大口
你有合理賠償未得囉
公屋狗躝啦 間屋根本唔係你哋
人地爭取權益就話人垃圾,最垃圾係你
租樓/租鋪嗰個賴死唔走 咁樣同業主講
一早俾人告鳩咗 坐撚緊啦
冇問題
咁政府管理公共資源應洗則洗 唔應承有咩問題?
大家傾唔掂數咪唔好收囉 等棟樓有危險先再跟法例做野囉

如果政府話唔收 第一個出嚟屌嘅可能就係同一班業主咋
人地話一開始話可以久居,而家叫你走,又冇賠償

試吓房委會今日突然宣布話要所有公屋租戶搬走,睇下點

唔係業主大哂
佢地只係租客黎,每個月交千幾蚊租

光民村果班, 張紙寫久居又唔完全等於有業權
始終唔係屋契

5年租金津貼,或者一炮過100萬
對於一個租客身份, 點先為之合理先?
香港市區重建最大問題係唔夠「以人為本」,唔係從受影響人士角度出發去規劃點樣重建同賠償安置

但連燈仔剩係識屌班受害者
點解你可以代班居民話合理
吹到
要5個人要加埋先100萬
你就講到好似戶戶都實有咁
人無恥 攞到盡
大陸好似做得好過香港,起碼唔收錢都可以原位安置返一樣尺數,以前寶翠園就最好
擺明想政府送多層10,000,000私樓
要咬文嚼字嘅話 個久居對象係張約入面寫[閣下],亦都無寫明可以世襲/戶主/住戶
咁子子孫孫嗰啲全部執嘢離開,剩返個班老人家係度住到死 夠哂合理未
如果咁貪婪,都俾佢得償所願

咁即係話俾個社會聽做人真係唔需要努力,點解決躺平問題?
寶翠園值頭派錢
升到依家呢個價梗係好
大陸仔思維係咁上下,冇乜期望
香港人係咁
覺得最後一定最貴
但當佢地知道最高位開始每秒跌價,就狗衝去放。

我幫個長輩買長程機票,佢一開始又係咁,話等等會再平啲。左諗又諗,睇中又再睇睇。
最後時間近了全線貴,佢問番轉頭有無之前的價。
嘥氣啦,根本全香港700幾萬人,除咗呢班既得利益居民之外,撚有人會支持攞自己辛苦交嘅稅金/ 差餉送10,000,000私樓俾佢哋咩? 黐孖筋賺咗咁多年,仲要R新樓。
針唔吉到肉唔知痛你好唔好笑
係人都知個重建舊樓收購價一定比市價高架啦,唔係就唔會咁多人買舊樓博收購
你收既錢,同區一定搵到同呎數新d,或者同樓齡大d既單位
不如你搵個例子比我係低於市價收購好冇?
我有個親戚就係受害者喇,間屋又舊又殘最後因為果幾戶獅子開大口賣唔成冇得換樓
針唔吉到肉唔知痛呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞