石硤尾大坑西新邨 直播 約 20戶仍不接受搬遷條件拒絕搬出 居民稱平民屋宇沒有妥善安置政策

278 回覆
8 Like 44 Dislike
你租炸喎 有咩資格唔走
頂撚死,心都涼哂
人心不足蛇舌象

成日話要企係雞蛋果邊
但都要雞蛋果邊合理先得架
5年後唔兌換承諾,唔該5年後先出黎嘈
俾5年時間你轉移資產咪益左你囉

拍拖第一日就係度吊你幾年後會出軌,都9唔撚搭8,真係出軌先嘈啦
有啲係人落咗釘玩嘢
真住戶好多都想走攞錢
講到個個居民都有好多資產咁,你了解下件事先啦
其實你講野真係好無邏輯

一開始就話久居
人地駁你久居唔係永久居
你就話要合理賠償
人地駁你賠償已經好合理,什至唔應該賠
你就Loop返去本身應承左久居

反駁隊都俾啲誠意好嗎
既然無乜資產
5年後人地幫你危樓換新樓
再俾你返黎住,嘈咩呢?
「久居」定義睇返當年嘅脈絡,已經係等於永久居,其實係平民屋宇有限公司反口。重建唔緊要,但你要有合理賠償同妥善安置。

而家有20戶居民認為唔合理,但好多局外人就用佢地自己角度睇認為合理,就要其他人都一定要認為係合理。

好多香港人當自己利益受損,要出黎「抗爭」就覺得天經地義,見到人地爭取自己權益就十惡不赦。
因為d賠償唔夠搬出去住5年,同埋回遷承諾都唔一定保證。5年後先黎嘈,到時發展商過咗海就神仙

你不如攪清楚班居民要求d咩同點解要咁做先啦
其實試到佢哋好簡單,反正公屋有好多凶宅特惠租金都冇人租

就直接提供呢啲凶宅比佢哋,睇吓租唔租
Pin this
居民嘅要求就無條件畀佢哋返嚟吖嘛
佢哋唔滿意有資產審核呀嘛

租私人樓重建有賠償仲嘈乜撚嘢啫
五年後唔肯畀你返嚟咪五年後先嘈囉

同埋你班撚樣話自己肯定係冇資產超標呀嘛
咁去申請公屋囉
都費時覆佢
on99

最好每個月唔洗做俾3 5 7萬佢
重建完要起到好似凱旋門咁
然後繼續收一千幾百蚊租到佢死
死左都仲要世襲俾後代

後代老左,凱旋門殘左
又Loop一次重建補償再無條件返黎

笑死,人無恥便無敵
肥仔又搏上鏡🤡🤡
點解大坑東喺香港
大坑西會喺九龍?
原來而家叫人搬唔駛賠償
人地喺到久居,你叫人搬唔駛賠償同做好空置,人地不滿仲話人無恥

第日你住棟樓老化重建,你唔好要求賠償
一向都冇資產審查,點解突然之間要? 根本發展商自己臨時加d條款落去
你仲要老屈埋d居民大貪,最無恥係你
支持國安上門執法,早死早著呢啲人,貪得無厭
人地要求合理賠償同安排叫貪得無厭?
無仔女嗰班自己攞黎

唔一早規劃定
我早排識個西區街坊
佢先講早幾年原本有人肯收佢哋幢樓
就係有幾個單位落釘嘅玩嘢
賣唔到
如果我係“租”緊”私樓”,佢要重建,同我跟足合約解約
我唔會要求賠償,我亦都無資格要求賠償
請你放心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞