石硤尾大坑西新邨 直播 約 20戶仍不接受搬遷條件拒絕搬出 居民稱平民屋宇沒有妥善安置政策

278 回覆
8 Like 44 Dislike
好多時都係啲附近AA收到呢啲消息,特登玩嘢

大角咀海明閣嗰單嘢係咁囉
你又唔柒係業主賠乜撚嘢呀
幢樓仲要係地鐵站對面
層樓天花剝落
依家樓價仲要大跌
大坑東響大坑西對面馬路咋喎
係喎,柒咗
銅鑼灣嗰個叫做大坑
如果我係業主我由得佢哋唔搬走
但係cut水cut電cut廁所水冇看更, 仲要叫班道友露宿者過嚟一齊住
咁咪上庭睇証據判囉
審查後住貨櫃屋
納稅人角度
我寧願比佢地上公屋都好過益班蝻
住得大坑西正常都真本土老人
起碼佢地都曾經服務過香港
其實佢地有業權
同埋照你邏輯,公屋重建租戶都唔應該有安置
公屋重建都有得安置,大坑西班人其實有業權
請你唔好再提邏輯2個字,好尷尬

我講私樓,你就格硬講埋公屋
呢個唔係我個邏輯,plz
原來你真係唔識架啵,咁公私不分
難怪仲可以死撐
嗱,呢個point就真係駁唔到啦
重建完真香港人基本上都無可能拎到呢啲樓
真心想知
點解寮屋光民村有業權?
成個post得你on99係度唱反調
咁鐘意咬文嚼字 我前面有問你 [閣下]定義係咩 你又唔撚應 啲子子孫孫係度R乜撚嘢啫 佢地有撚[久居]權咩

成撚日話業主業主 咁成立咗業主立案法團未 大圍維有無夾錢 平時公家啲水電有無俾錢 請邊間管理公司有無幫手招標呀

無事就租戶 交嗰千零蚊租就乜柒都唔理
而家叫你走 又話有業權 又話以供代租 講到賠又話賠唔夠
點撚係R著數呀 擺明係等人上貢嘅土皇帝啦

最好拖到俾法庭判完踢走 最尾連補賠都無埋
業權係你講
久居權 業權兩樣嘢

你拗咗咁多版 業權係邊份文件出現過
咪撚on9啦
你唔俾大部分班人都係當年被安置嘅居民?
拎得出文件實際無幾多個
菜圓邨
公屋租戶未一樣都係租,業主係政府,政府都可以話你係租,隨時終止租約,重建唔會有安置

你根本你自己講緊咩都未知
點解冇?

班居民喺光民村有業權,政府拆村之後比平民屋宇公司起大坑西村,其實係將光民村業權轉咗去大坑西村
其實呢個post同埋之前關於大坑西邨嘅post,除咗我之外都有人「唱反調」。係某D連登仔/香港人先會on9到預先定調咗某件事應該要有某個立場,其他人持唔同立場嘅就係錯

我睇唔到你問我「閣下」定義係咩其實「久居」=永久居住,咁啲子子孫孫一路係到住有咩問題?

根本係發展商取巧,唔想賠/賠咁多,未搵d藉口話班人冇業權。
有業權 點解平時唔使盡業主責任?
拎得出當年嘅合約有幾多?剩返嗰班究竟有幾多人係當時有屋嘅居民?

大坑西村數返幾十年前 起碼9成住戶係被安置嘅純租戶 咁呢班普通租戶 賠錢走點解唔合理
其實大部份人已經接受咗offer搬走,得返呢20戶,係唔係要了解下點解佢地咁堅持

同埋業主有交管理費就得,其他私人樓d業主就算有立案法團,亦唔見得會參加
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞