石硤尾大坑西新邨 直播 約 20戶仍不接受搬遷條件拒絕搬出 居民稱平民屋宇沒有妥善安置政策

278 回覆
8 Like 44 Dislike
我覺得太耐之前啲人諗唔到咁遠 當年無人諗到房署會發展到咁大 全港咁多屋村
但之後政府都有俾返機會佢地排公屋

而家係[業主]補返幾十萬俾[租客]遷走 亦都有哂通知期
但佢地一定要原區安置 上埋樓先接受
國家安全重中之重
我諗最大問題係呢條村都係老人家多
先唔講響呢區幾廿年
事實上俾舊錢佢地出去租樓
都無乜人肯租

至於果啲濕鳩貨櫃屋
有條片係訪問大坑西請返嚟嘅社工隊
原來一路話可以安排過渡性房屋安置
其實係無特別隊
都係要同普通人一樣隊尾開始排

其實搵個過渡性房屋
一炮過安排晒所有要安置嘅人去咪得
送班撚屌去監獄啦
阻住起新公屋
有冇人解釋到點到歐洲啲野成百年都可以
香港5,60 年真係疏樓咁既樣?
唔同料?
係100萬比你出去租5年,起好比你返黎住喎
而家有人貼錢幫你重建 新起哂所有野都唔撚滿意
咁你住爛屋住死佢囉
業主出既條件已經好好
所以絕大多數人都搬左
係呢廿戶人唔知有咩故事死都唔走
層主個自稱同張約都一樣 打漏字
居民
久居住
信唔信每人賠一千萬叫佢地即刻走?
加埋係隔離街送一個500呎單位
免費搬屋、裝修、傢俬
永久業權

重建好之後優先選擇任何單位
免費搬運、專裝修、傢俬
永久業權
佢哋先會遷就下政府
23條拉曬佢,由治及興
呢班肯定係貪心想R多d啦
5年先得一百萬 又要煩搬屋又要買傢俬
佢自己都講, 唔知點解
為啖氣
返黎係要資產審查,呢班仆街實過唔到啦

同埋大屋變細屋,以前可能一家4口,住4人單位,而家得返廢老自己,改住一人單位,你都唔制啦
唔知啊 唔想知啊
而家堅持到最後一刻應該係住監房
問題係大多數住戶都accpet左
即係大多數既當事人都覺得接受到,一定無可能個個人都滿足到架啦

如果真係有問題唔公平,會唔會得咁少人出聲
佢爭取自問權益關我咩事?佢收到錢會唔會分比我?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞